спавање / фото: UNSPLASH
23/03/2022 u 23:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предности и недостаци различитих положаjа за спавање

Спавање на боку преферира више од половине одраслих, а у зависности од тога коjу страну одаберете, можете да смањите хркање, горушицу и болове у леђима

Постоjе положаjи за спавање коjи се сматраjу бољим за ваше здравље. Спавање на боку преферира више од половине одраслих, а у зависности од тога коjу страну одаберете, можете да смањите хркање, горушицу и болове у леђима, преноси Н1.

Спавање на боку сматра се наjздравиjим и jедним од наjпопуларниjих положаjа за спавање, за разлику од спавања на леђима или трбуху, према „Sleep Foundationu“, док jе истраживање из 2018. открило да више од 60 одсто одраслих спава на боку.

Када сте у правилном положаjу, спавање на боку може смањити бол у доњем диjелу леђа. Клиника Маyо предлаже да ноге лагано повучете према прсима док лежите на боку и ставите jастук између њих.

Хркање има броjне узроке и може да буде знак апнеjе у сну

Кад спавате на леђима, дјелимичне блокаде било гдје између врха носа и гласница могу да створе вибрациjу у дисаjним путевима, што резултира гласним звуковима.

Спавање на боку, тачниjе на лијевоj страни, отвара ваше дисаjне путеве да бисте лакше дисали.

Побољшано здравље цријева jе jош jедна предност спавања на боку

Оваj положаj помаже вашем пробавном систему да боље функционише. Људи коjи имаjу горушицу или рефлукс киселине могу да осјете веће олакшање када спаваjу на боку. Иако, студиjе показуjу да спавање на десноj страни може да погорша симптоме.

Умјесто тога, одаберите лијеву страну како бисте ублажили горушицу.

Спавање на боку може да побољша здравље мозга и смањи ризик од Алцхаjмерове и Паркинсонове болести

Као и други дијелови тијела, мозак уклања отпад током дана, а већина таквих процеса одвиjа се док спавамо. Накупљање отпадних хемикалиjа у мозгу може допринијети развоjу Алцхаjмерове болести и других неуролошких стања.

Истраживачи су открили да спавање на боку ефикасниjе уклања отпад из мозга него спавање на леђима или трбуху.

На коjоj страни jе наjбоље спавати?

Сматра се да лијева страна побољшава цјелокупно здравље више од десне стране, посебно за оне коjи имаjу горушицу или хрчу, преноси Индеx.хр.

Међутим, истраживања су показала да људи коjи имаjу конгестивни срчани застоj природно избјегаваjу да спаваjу на лијевоj страни због нелагоде.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 11:26