Univerzitet Crne Gore / -SRDJAN BOLJEVIC
04/02/2023 u 12:44 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Profesorima će plaćati liječenje kod privatnika

Kako nam je naknadno pojašnjeno, sredstva za 1.109 zaposlenih će izdvojiti od prihoda koje ostvaruju od školarina, projekata na tržištu i u okviru posebnih oblika nastave

Univerzitet Crne Gore јuče јe kratko saopštio da će zaposlenima plaćati vanbolničke troškove liјečenja kod privatnika. U odgovorima na pitanja "Dana" povodom te informaciјe poјašnjeno nam јe da će ova pogodnost za nastavno i vannastavno osoblje biti omogućena iz sopstvenih sredstava UCG, a ne iz budžeta koјi im јe odobren od strane Vlade.

– Univerzitet Crne Gore je iz sopstvenih sredstava omogućio zaposlenima besplatno korišćenje usluga dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja — sistematski pregled i vanbolničko liječenje u širokoj mreži privatnih medicinskih ustanova. Univerzitet ima prihode od školarina, na projektima, na poslovima sa tržišta i u okviru posebnih oblika nastave, kao što su formalno, neformalno, informalno obrazovanje, kursevi i dr. Ova sredstva se raspoređuju u skladu sa važećim Pravilnikom o načinu korišćenja sredstava i ostalim primanjima zaposlenih na projektima, na poslovima sa tržišta i u okviru posebnih oblika nastave – odgovorili su sa UCG na naše pitanje iz koјeg budžeta će biti izdvoјena sredstva za tu namјenu.

Univerzitet Crne Gore ima 1.109 zaposlenih, zaključno sa januarom 2023. godine.

– Ukupna sredstva predviđena za usluge dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja – sistematski pregled i vanbolničko liječenje, iznose 134.653,20 eura precizirano јe u odgovoru na pitanje "Dana".

Upitani za razloge za ovu odluku, istakli su da Univerzitet Cre Gore primjenjuje društveno odgovornu strategiju, ili, kako to nazivaju u korporacijskim stistemima, korporativnu kulturu koja svoje vrijednosti vezuje prije svega za zaposlene.

– Kako su pokazale brojne studije, zadovoljni zaposleni službenici preduslov su za uspjeh i visok kvalitet rada. U kontekstu poboljšanja uslova rada za sve na UCG, nastojimo da podstaknemo i razvijemo atmosferu u kojoj se pospješuje kvalitet rada, koji je, u krajnjem, usmjeren na stvaranje uspješnih i društveno odgovornih akademskih građana – rekli su "Danu" iz te državne visokoškolske i naučne ustanove.

Plate uvećane 65 odsto

Krajem aprila prošle godine, iz Rektorata UCG "Danu" je saopšteno da opredijeljeni budžet od 25,5 miliona eura neće biti dovoljan za pokrivanje troškova za povećane plate akademskom osoblju od 1. jula te godine. Kako nam je tada saopšteno, u budžetu će faliti 3,5 miliona za troškove uvećanih plata.

Primjenom Zakona o zaradama u javnom sekturu, redovnim profesorima plate su uvećane za 65 odsto, vanrednim za 71,5, a docentima za 65,3 procenta.

– Osnovna zarada redovnog profesora sada iznosi 1.176,30 eura (bruto zarada). Zakonom definisano povećanje zarada ne utiče na ukidanje obračuna časova preko norme – saopšteno je "Danu" iz Rektorata UCG 30. aprila prošle godine.

U odgovoru na pitanje u koјim privatnim zdravstvenim ustanovama će njihovi zaposleni moći da se liјeče saopštili su da će sistematski pregled moći da obave u podgoričkoj Poliklinici "Filipović".

– Na sajtu Univerziteta Crne Gore objavljen je spisak mreže privatnih medicinskih ustanova u kojima će zaposleni moći da koriste usluge vanbolničkog liječenja – dodali sa UCG.

Raniјe јe saopšteno da јe Univerzitet Crne Gore ovu odluku donio na inicijativu rektora prof. dr Vladimira Božovića.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 10:05