Konferencija u Tirani / - FOTO: REGIONALNI VODOVOD
03/08/2024 u 12:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Regionalni vodovod: Očuvati izvorišta u Crnoj Gori

Predstavnici Regionalnog vodovoda i Uprave za vode na konferenciji u Tirani su ukazali na značaj očuvanja izvorišta u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na izvorište Bolje sestre i efektima uticaja ljudskog faktora na kritične izmjene riječnog korita Morače, saopšteno je iz Regionalnog vodovoda.

U Tirani je 31. avgusta 2024. godine održana međunarodna konferencija pod nazivom "Održivo upravljanje vodama, Izazovi i dobre prakse u Albaniji, Italiji i Crnoj Gori", koja je okupila stručnjake, univerzitetske profesore, predstavnike Svjetske banke, predstavnike Vlade Albanije i predstavnike iz zemalja partnera na projektu CrossWater +, a u čijoj realizaciji učestvuje i Regionalni vodovod Crnogorsko primorje.

Na konferenciji su predstavljeni izazovi i primjeri dobre prakse u upravljanju vodnim resursima u Albaniji, Italiji i Crnoj Gori. Osim toga, Konferencija je bila prilika da se razmijene prakse, znanja i iskustva, kao i ukaže na moguća zajednička rješenja problema sa kojima se suočavaju zemlje partneri na ovom projektu u oblasti upravljanja vodama.

- Izazovi sa kojima se suočavaju zemlje partneri na Projektu uveliko su povezani sa klimatskim promjenama, sve većom potražnjom za vodom usljed povećanja broja stanovnika i turista, pojavama gubitaka na vodovodnoj mreži, ljudskim uticajem na vodotoke, zagađenjem, potrebom za modernizacijom infrastrukture i obezbjeđenjem kontinuiranog i pouzdanog snabdijevanja vodom - saopšteno je nakonferenciji.

Predstavljeni su brojni primjeri dobre prakse u procesu upravljanja vodama koji mogu poslužiti kao primjeri drugim zemljama. Predstavnici Albanije su prezentirali projekte obnove vodovodne mreže, povećanja kapaciteta usljed povećanja potreba za vodom, postrojenje za prečišćavanje pitke vode Bovila, diversifikacije izvora vode, savremeni tretman otpadnih voda kao i potrebe za stalnim investicijama u vodovodna preduzeća. Italija je predstavila inovativne metode i digitalizaciju upravljanja vodovodnom mrežom, digitalno praćenje infrastrukture i upravljanje gubicima na mreži korišćenjem savremenih tehnologija.

- Predstavnici Regionalnog vodovoda i Uprave za vode su ukazali na značaj očuvanja izvorišta u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na izvorište Bolje sestre i efektima uticaja ljudskog faktora na kritične izmjene riječnog korita Morače. U prezentaciji je objašnjen trend pada kapaciteta Izvorišta Bolje sestre i efekti preduzetih mjera za vraćanje njegovog protoka putem izgradnje ustava na rijeci Morači, odnosno preporuka stručnjaka u cilju očuvanja vodoizvorišta - navodi se u saopštenju.

Na Konferenciji je učestvovala delegacija od četiri predstavnika Regionalnog vodovoda na čelu sa predsjednikom Odbora direktora Zoranom Lakušićem i predstavnikom Uprave za vode Milom Radovićem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 22:31