OŠ ”Vlado Milić” / dana rhiva
28/09/2024 u 19:00 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Roditelji đaka nasiljem "vaspitavaju" nastavnike

Nastavnici u OŠ "Vlado Milić" u Podgorici zatražili su od Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i ministarke Anđele Jakšić Stojanović da hitno reaguju i preduzme konkretne korake kako bi zaštitili prosvjetne radnike od učestalog nasilja od strane roditelja učenika.

Oni u dopisu navode da se samo u protekloj školskoj godini desilo više napada na nastavno osoblje od strane roditelja. Nastavnici tvrde da se radi o slučajevima omalovažavanja, prijetnji, uvreda, pisanja peticija za smjenu nastavnika sa neosnovanim i neutemeljenim navodima, moralne i etičke pridike od strane roditelja koji imaju poteškoća u vaspitavanju svoje djece, fizičkih napada i psihičkog zlostavljanja

– Poslednji napad desio se ovih dana, na početku školske godine, kada se roditeljima učenika šestog razreda nije svidjela četvorka na inicijalnom testu iz matematike, nego je, po njihovom kriterijumu ocjenjivanja, taj učenik zaslužio peticu. Zatim je uslijedilo omalovažavanje nastavnika od strane roditelja i neprimjereno i drsko ponašanje, prijetnje raznim institucijama, inspekcijama i ministrima. Osjećaj bespomoćnosti, nezaštićenosti i nesigurnosti, šok i nevjerica pred pritiscima i svojevrsnim mobingom, postali su svakodnevica prosvjetnog radnika. Roditelji, umjesto da zajedno sa nama učestvuju u vaspitavanju svoje djece, djecu najčešće potpuno nekritički i neobjektivno "brane" od nastavnika i svojim agresivnim i nerijetko nedoličnim ponašanjem šalju djetetu poruku da se nasiljem i zastrašivanjem postiže željeno – ukazali su prosvjetari.

Obezbijediti psihološku podršku zbog stresa na poslu

Kolektiv OŠ "Vlado Milić" predlaže kreiranje programa psihološke podrške nastavnicima radi smanjenja posledica stresa.

– Programi podrške su od ključnog značaja kako bi se nastavnicima omogućilo da se nose sa stresom uzrokovanim radnim okruženjem, posebno u slučajevima nasilja. Vjerujemo da će primjena ovih mjera znatno doprinijeti poboljšanju sigurnosti i radnih uslova prosvjetnih radnika, a time i kvalitetu obrazovnog procesa, smatraju u kolektivu ove podgoričke škole.

Kako su istakli, obraćaju se ministarstvu i ministarki duboko zabrinuti zbog učestalih slučajeva mobinga i nasilja nad prosvjetnim radnicima od strane roditelja, čime se narušava bezbjednost i dostojanstvo prosvjetnih radnika, a time i urušava čitav obrazovni sistem. Kako upozoravaju, takvi incidenti nijesu samo akt nasilja, već i znak dubokog nepoštovanja prema onima koji bi trebalo da budu zaštitnici znanja i temelj društvenog napretka i evidentno su nepoštovanje škole kao institucije.

– Niko ne treba da dolazi na posao sa strahom, niti da trpi poniženje i nasilje. Valjda i mi, prosvjetni radnici, zaslužujemo radno okruženje u kojem ćemo se osjećati sigurno i bezbjedno dok se trudimo da pružimo najbolje što možemo našim učenicima i radimo ono za što smo se godinama školovali – naglasili su u dopisu.

Kolektiv OŠ "Vlado Milić" predložio je ministarstvu rješenja koja je ranije, nakon istraživanja o nasilju nad nastavnicima, predložio i Sindikat prosvjete Crne Gore.

Oni smatraju da bi status službenog lica prosvjetnom radniku, dok je na radu u ustanovi, omogućio dodatnu pravnu zaštitu, što bi odvraćalo učenike i roditelje od nasilnog ponašanja.

Nastanici traže i strože sankcije za roditelje čija djeca izvrše fizički napad na zaposlene u obrazovnim ustanovama, da roditelji snose novčane ili druge sankcije ukoliko njihovo dijete izvrši fizički napad na nastavnika, čime bi se, kako vjeruju, poslala jasna poruka o odgovornosti i u porodici i u školi.

Svaki peti učenik bio žrtva nasilja u školi

– Potrebno je ubrzanje projekta sa zaštitarima u školama. Prisustvo zaštitara u školama moglo bi preventivno djelovati na učenike i roditelje, a ujedno bi prosvjetni radnici osjećali veću sigurnost na radnom mjestu – ocijenili su u dopisu.

Takođe, kako smatraju, pojačana saradnja sa roditeljima kroz psihološko-pedagoške službe u školama u okviru programa prevencije nasilja doprinijela bi stvaranju zdravije školske atmosfere. Uz to, povećanje broja stručnih saradnika u školama i saradnja sa centrima za socijalni rad omogućilo bi bolje praćenje situacije među učenicima i nastavnicima, kao i prevenciju i brzo rješavanje problema nasilja.

– Pritisak uprave, roditelja i učenika na nastavnike po pitanju ocjenjivanja treba da se tretira kao vid nasilja. Svaki oblik pritiska na nastavnike kada je riječ o ocjenjivanju učenika treba da bude prepoznat i tretiran kao psihičko nasilje i treba preduzeti odgovarajuće mjere za zaštitu nastavnika. Objavljivanjem kriterijuma i protokola za ocjenjivanje na školskim sajtovima izbjegle bi se nedoumice i pritisci i obezbijedila transparentnost u ocjenjivanju. Izrada jasnih protokola za postupanje u slučaju nasilja nad nastavnicima osigurala bi pravovremenu reakciju i zaštitu žrtve – predlozi su ovog kolektiva, koje je ranije dostavio i Sindikat zbog napada na nastavnike.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. septembar 2024 19:02