/ - RONILAčKI CENTAR BIJELA
25/05/2023 u 09:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ronioci iz Bijele sa kolegama iz Francuske istražuju olupinu podmornice

Podmornica je tokom ratnih dejstava prilično uništena pa su za indentifikaciju potrebna opsežna istraživanja

Profesionalni ronioci Regionalnog ronilačkog centra iz Bijele ovih dana sprovode opsežno istraživanja sa kolegama iz Francuske ratne mornarice roneći na olupini podmornice koja se nalazi na 90 m dubine a za koju se pretpostavlja da je Francuska.

image
- RONILAčKI CENTAR BIJELA

Kako je saopštio Vesko Mijajlović iz Regionalnog ronilački centr Bijela, podmornica je tokom ratnih dejstava prilično uništena pa su za indentifikaciju potrebna opsežna istraživanja.

- U istraživanja su uključeni stručnjaci Ministarstva kulture kao i Ministarstvo odbrane. Podmornicu smo locirali tokom naših redovnih aktivnosti 2020 godine. od kada smo sa stručnjacima iz Francuske u više navrata vršili istraživanje ovog lokaliteta. Tokom trenažnih aktivnosti prošle godine smo takođe u blizini ove lokacije locirali dva podvodna objekta na dubinama od 95 i 115 metara. U narednom periodu planiramo detaljno istraživanje ovih lokaliteta cijeneći ove nalaze veoma interesantnim a posebno ako se uzme u obzir da su ovi lokaliteti do sada bili potpuno nepoznati. Roneći u danima proslave dana nezavisnosti naši ronioci su razvili zastavu i odali počast mornarima stradalim na ovom lokalitetu tokom prvog svjetskog rata, istakao je Mijajlović.

image
- RONILAčKI CENTAR BIJELA
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 01:06