Sloboda medija / - FOTO: RSF
03/05/2024 u 09:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

RSF: Sloboda medija u Crnoj Gori i dalje ugrožena političkim miješanjem

Ustav i zakoni Crne Gore garantuju slobodu govora i izražavanja, ali je sloboda medija i dalje ugrožena političkim miješanjem, nekažnjenim napadima na novinare i ekonomskim pritiscima, navodi se u Svjetskom indeksu slobode medija za ovu godinu.

Taj izvještaj objavila je međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF), povodom 3. maja - Svjetskog dana slobode medija.

Crna Gora je, u odnosu na prethodnu godinu, nazadovala za jednu poziciju i sada je 40. na listi od 180 zemalja po medijskim slobodama.

U izvještaju se navodi da Crna Gora, uprkos maloj populaciji – 620 hiljada stanovnika, ima više od 150 registrovanih medija, uključujući tri dnevne novine, četiri TV emitera sa nacionalnim frekvencijama i jednu novinsku agenciju.

- Tri od četiri televizijske mreže sa nacionalnom pokrivenošću su djelimično ili potpuno u stranom vlasništvu, uglavnom kompanija iz susjedne Srbije - piše u izvještaju.

U izvještaju se navodi da su se, nakon promjene vlasti 2020. godine, pritisak vlade i napadi na novinare donekle smanjili.

Nova vlada je, kako se dodaje, obećala da će uskladiti nacionalno zakonodavstvo sa evropskim pravom 2024.

- Međutim, postoji zabrinutost da će strani vlasnici nekih medija uticati na uređivačku politiku koja služi interesima drugih vlada, kao što je Vlada Srbije, ili interesima njihovih lokalnih političkih favorita - piše u izvještaju.

U izvještaju se navodi da je u Crnoj Gori zagarantovana sloboda izražavanja i dekriminalizovana kleveta.

- I pored toga što je posljednjih godina pretrpio nekoliko promjena, ostaju praznine u pravnom okviru u pogledu slobodnog pristupa javnim informacijama i zaštite povjerljivosti izvora - ocjenjuje se u izvještaju.

Čestitke povodom Svjetskog dana slobode medija

Rezultat toga je, kako se navodi, nedovoljna zaštita nezavisnosti medija usljed političkog i ekonomskog pritiska.

- To se odnosi i na Radio Televizuju Crne Gore (RTCG), uprkos donošenju novih zakonskih odredaba 2020. godine - stoji u izvještaju.

U izvještaju se navodi da je, kao glavni oglašivač, država posljednjih decenija većinu svojih sredstava raspodijelila „lojalnim” medijima.

-Dok se RTCG i lokalni javni emiteri uglavnom finansiraju od države, privatni mediji su u velikoj mjeri podložni uticaju oglašivača i nestabilnosti tržišta“- piše u izvještaju.

Kako se navodi, nakon katastrofalnih ekonomskih posljedica pandemije kovida-19 na medije, vlada im je pružila finansijsku podršku, koja se pokazala nedovoljnom da obezbijedi njihovu održivost.

U izvještaju se ocjenjuje da crnogorsko društvo ima "duboke etničke, vjerske i političke podjele, pored autoritarne političke kulture naslijeđene iz prošlosti."

- U takvom okruženju, mediji se često optužuju da rade za strane interese i da izdaju naciju ili crkvu. Kampanje protiv profesionalnih novinara često vode političari, kako iz vladajućih, tako i iz opozicionih partija - stoji u izvještaju.

Navodi se da su skoro svi napadi na novinare u posljednjih nekoliko godina razriješeni, ali da mnogi od onih koji su se dogodili ranije ostaju nekažnjeni, uprkos obećanjima vlade koja je došla na vlast 2020. godine.

- To je slučaj, na primjer, u slučaju ubistva urednika novina Dan Duška Jovanovića 2004. i pokušaja ubistva istraživačke novinarke Olivere Lakić 2018. Novinar Jovo Martinović je prošle godine, nakon sedam godina postupka, konačno oslobođen neosnovanih optužbi za pripadnost kriminalnoj grupi - navodi se u izvještaju.

Zločin i dalje bez kazne

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 10:25