Rudnik Brskovo / -BRSKOVO
12/10/2023 u 08:00 h
PROMOPROMO
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rudnik Brskovo i ekološka održivost

Upravljanje vodom u skladu sa najvišim standardima

Svjesni rastućeg interesovanja javnosti vezanog za projekat rudnika Brskovo koji vodi kompanija Tara Resources, a prepoznajući potrebu da se osvrnemo na niz netačnih informacija koje su se u posljednje vrijeme mogle čuti, želimo da pružimo jasan i sveobuhvatan pregled tehničkih aspekata projekta radi pravilnog informisanja građana.

Jedna od osnovnih briga vezanih za rudarske aktivnosti jeste njihov potencijalni uticaj na kvalitet vode. Projekat rudnika Brskovo ozbiljno shvata ovu zabrinutost i s tim u vezi ima jasno definisan program upravljanja vodom posvećen postizanju visokog stepena recikliranja vode i ispuštanju samo visokokvalitetne vode sa projektnog područja. Ovaj sistem upravljanja vodom će ujedno tretirati i sadašnje zagađenje vode rijeke Rudnice nastalo iz starih rudarskih operacija. Ovo će imati dodatni pozitivan uticaj na značajno poboljšanje postojećeg kvaliteta vode koja se uliva u rijeku Taru.

Voda koja će se koristiti za potrebe projekta neće biti uzimana iz rijeka, bunara ili opštinskog vodovoda. Umjesto toga, projektom je predviđeno korišćenje kišnice koja bude padala i slivala se na teren, kao i podzemne vode iz starih i novih rudarskih operacija za potrebe procesiranja minerala i kontrole prašine.

Voda iz okoline projektnog područja će biti preusmjerena dalje od projekta i prema riječnom sistemu kako bi se osiguralo da ne dođe do zagađenja.

Podzemna voda takođe predstavlja prioritet u ovom smislu, s obzirom na to da su postrojenje za integrisano upravljanje otpadom i vodene akumulacije za upravljanje vodom opremljeni sistemima za oblaganje kako bi se spriječilo da spoljna voda prodre u podzemne vode.

Sistem upravljanja vodom uključuje izgradnju podzemnih rezervoara na bazi projekta i dvostepenog modernog postrojenja za obradu vode prije ispuštanja. Rezervoari osiguravaju mogućnost upravljanja svim oblicima obilnih padavina bez rizika za Mojkovac, a postrojenje za obradu će osigurati da ispuštena voda bude u skladu sa najvi[im ekološkim standardima. Kvalitet ispuštene vode će se kontinuirano pratiti, a informacije o rezultatima tih aktivnosti će se dijeliti kako bi se osigurala transparentnost procesa. Takođe će se redono izvještavati o stanju podzemne vode na projektu.

Važno je naglasiti da projekat neće uticati na lokalno vodosnabdjevanje. Vodosnabdjevanje za grad Mojkovac odvija se sa drugog područja opštine i ne može biti pogođeno projektom. Mali vodovod koji vodom iz planinskog izvora snabdjeva sela koja su udaljena od projektnog područja će biti obnovljen i osiguraće kontinuirano snabdjevanje ovih sela.

Projekat rudnika Brskovo predstavlja značajan korak ka odgovornim i održivim praksama rudarstva u Crnoj Gori. Kroz usvajanje najsavremenijih tehnologija, strogih ekoloških standarda i predanosti transparentnosti, kompanija teži da se osvrne na legitimne razloge zabrinutosti lokalne zajednice i osigura da uticaj na projektno područje i okolinu bude pozitivan.

Dok napredujemo u ovom nastojanju, aktivno učešće javnosti i razmjena informacija su od suštinskog značaja. Otvorena komunikacija i saradnja između rudarske kompanije, regulatornih organa i lokalne zajednice su osnovni elementi postavljanja novog standarda za ekološki odgovorne rudarske prakse u Crnoj Gori. Upravo zbog toga težimo oblikovanju održive i prosperitetne budućnosti za sve.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:10