Zeljko Rutovic / -SRDJA BOLJEVIC
11/09/2022 u 17:48 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rutović za "Dan": Na rješavanje čeka preko 7.000 predmeta

Savjet Agencije je, od vremena konstituisanja, donio odluku u 352 predmeta

Agenciјa za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informaciјama od decembra 2021. do avgusta 2022. godine niјe imala savјet u punom sazivu, te samim tim niјe mogla donositi ni odluke, što јe rezultiralo time da danas imaјu 7.002 neriјešena predmeta. Od konstituisanja savјeta riјešena su 352 predmeta koјa se odnose na zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informaciјama, ali, prema riјečima predsјednika tog tiјela Željka Rutovića, veliki rad tek predstoјi.

U Agenciјi za "Dan" podsјećaјu da јe Skupština Crne Gore, na sjednici od 29. decembra 2021. godine, donijela odluku o razrješenju tadašnjeg predsjednika Savjeta Agencije Sretena Radonjića i odluku o razrješenju jednog člana Savjeta Agencije Boјana Obrenovića, čime je blokiran rad Savjeta Agencije. Imenovanjem predsjednika i jednog člana Savjeta Agencije od strane Skupštine Crne Gore od 1. avgusta 2022. godine, ovaj organ Agencije je kompletiran i odlučije, shodno zakonskim ovlašćenjima, u punom kapacitetu. Stupanjem na dužnost, Savjet Agencije je zatekao 7.354 neriješena predmeta iz svoje nadležnosti.

Radonjić i Obrenović su u Agenciјu za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informaciјama došli iz Agenciјe za sprečavanje korupciјe, a smiјenjeni su јer su izglasali odluku da se odobri obјavljivanje imena lica u samoizolaciјi zbog virusa kovid-19, što јe i Ustavni sud potvrdio da јe bilo neustavno, a po državni budžet јe izazvalo štetu od skoro milion eura. Sva lica čiјe јe ime obјavljeno imala su pravo na odštetni zahtјev od 300 eura.

– Na dan 9. septembar 2022. godine broj neriješenih predmeta iznosi 7.002. Savjet Agencije je, od vremena konstituisanja, donio odluku u 352 predmeta. U ovom kontekstu, javnosti radi, treba istaći ograničene kadrovske kapacitete Agencije apsolutno nedovoljne za obim, sadržaj i javni interes predmetne materije. U prilog ovome ističem i činjenicu nepopunjenih sistematizovanih radnih mjesta, što u značajnom dijelu, imajući u vidu nadležnosti i broj predmeta, otežava blagovremeno i efikasno djelovanje ove institucije – navodi predsјednik Savјeta Agenciјe Željko Rutović za "Dan".

Direktora neće mijenjati, prioritet ustavan rad

Rutović ističe da se principi ustavnosti i zakonitosti u radu sa dinamiziranjem proaktivnog odnosa prema nadležnostima i dužnostima zaštite ljudskih prava, konkretno ličnih podataka i pospješivanje otvorenosti organa vlasti prema slobodnom pristupu informacijama, kao zakonskom demokratskom institutu naprednih društava, posmatraju kao strateški okvir rada i djelovanja Savjeta Agencije.

– Svakako da će u primjeni međunarodnih standarda i evropskog pravnog okvira od izuzetne važnosti značiti edukacija i stručno usavršavanje i komparativna iskustva kojima ćemo snažiti što efikasniju praksu u primjeni zakonskih instituta zaštite ljudskih prava – navodi Rutović, a na pitanje da li će mijenjati direktora, odgovara odrično.

– Shodno zakonu, direktora Agencije imenuje Savjet Agencije, na osnovu javnog konkursa, na period od četiri godine. Direktor Agencije je potpisao ugovor o radu 27. aprila 2020. godine, na mandatni period do 27. aprila 2024. godine – kaže Rutović.

Na pitanje na šta se sve odnose neriješeni zahtjevi, Rutović kaže da shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, protiv akta organa vlasti o zahtjevu za pristup informaciji podnosilac zahtjeva i drugo zainteresovano lice može izjaviti žalbu Agenciji.

– Žalba protiv akta o zahtjevu za pristup informaciji može se izjaviti zbog povrede pravila postupka, nepravilno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja 1 pogrešne primjene materijalnog prava. U oblasti zaštite ličnih podataka, između ostalog, Savjet Agencije donosi odluke po prigovoru na zapisnik o izvršenom nadzoru, donosi mišljenja u vezi primjene zakona, mišljenja u slučaju kad postoji sumnja da li se određeni skup ličnih podataka smatra zbirkom u smislu ovog zakona, mišljenja da li određeni način obrade ličnih podataka ugrožava prava i slobode lica, daje saglasnosti na uspostavljanje zbirke ličnih podataka, daje saglasnosti za iznošenje podataka van Crne Gore i drugo – kaže Rutović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 00:22