Simonović i Bušardi / - FOTO: COK
15/03/2024 u 08:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Simonović i Bušardi: Sportom do integracije izbjeglica i apatrida

U cilju bolje promocije integracije i inkluzije predstavnik UNHCR-a u Crnoj Gori Žan-Iv Bušardi i predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) Dušan Simonović, razgovarali su o zajedničkim naporima usmjerenim ka upotrebi sporta kao alata za integraciju izbjeglica i apatrida u crnogorsko društvo.

Crna Gora od 2022. godine pruža privremenu zaštitu Ukrajincima, čime je postala jedna od pet evropskih zemalja koje su ugostile najveći broj ukrajinskih izbjeglica po glavi stanovnika. Sa oko 100.000 osoba iz Ukrajine, Rusije i Bjelorusije koje su pronašle utočište u Crnoj Gori, ovaj priliv predstavlja 16 odsto populacije zemlje.

Pored toga, Crna Gora je dom i značajnom broju izbjeglica iz bivše Jugoslavije, tražiocima azila i apatridima.

- Prepoznajući transformacionu moć sporta u održavanju društvene kohezije i pružanju platforme za osnaživanje, sastanak između UNHCR-a i COK-a imao je za cilj da definiše zajedničke aktivnosti usmjerene ka integraciji izbjeglica i lica bez državljanstva putem sportskih inicijativa. - ističre se u saopštenju COK-a

Razgovor je bio usmjeren na zajedničke akcije povodom Svjetskog dana izbjeglica 20. juna i Olimpijskog dana 23. juna. Usklađujući ove važne datume, UNHCR i COK imaju za cilj da podignu svijest o patnjama izbjeglica dok istovremeno slave univerzalne vrijednosti solidarnosti, otpornosti i odlučnosti koje oličava olimpijski pokret.

Sastanku su prisustvovali i Mensur Bajramspahić iz UNHCR-a i Maja Peković iz COK-a.

- Bušardi je istakao važnost iskorišćavanja univerzalne moći sporta kako bi se prevazišle prepreke i podstakao osjećaj pripadnosti među izbjeglicama i licima bez državljanstva. Ponovio je predanost UNHCR-a bliskoj saradnji sa COK-om kako bi se stvorile inkluzivne sportske prilike koje promovišu društvenu integraciju i blagostanje, navodi se u saopštenju.

Simonović je ponovio ove stavove, ističući ulogu olimpijskog pokreta u promociji mira, solidarnosti i poštovanja ljudskog dostojanstva. Izrazio je spremnost COK-a da podrži inicijative koje iskorištavaju potencijal sporta kako bi olakšale integraciju i osnaživanje izbjeglica i lica bez državljanstva u Crnoj Gori, zaključeno je. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:16