Šimun / - VLADA CRNE GORE
09/08/2024 u 10:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Šimun: Građani Podgorice dobijaju najveći i najsavremeniji dom zdravlja

Uprava za kapitalne projekte, na inicijativu Ministarstva zdravlja, raspisala je tender za Izradu Glavnog projekta za Dom zdravlja u Siti kvartu, koji će, prema idejnom rješenju, koštati nešto manje od 30 miliona eura - saopšteno je iz resora na čijem je čelu Vojislova Šim.

Šimun je, kako se navodi u saopštenju, naglasio da je svaki korak do ove faze pripreman s posebnom pažnjom i velikom ažurnošću.

- Građani Siti kvarta i okolnih naselja, koji broje više hiljada stanovnika, neopravdano su dugo bili bez adekvatne zdravstvene zaštite u svojoj blizini. Konačno idemo u pravcu izrade glavnog projekta. Vjerujem da će svaka naredna procedura biti brža i efikasnija, kako bismo stigli do konačne realizacije – izgradnje najsavremenijeg i najvećeg Doma zdravlja u Glavnom gradu i Crnoj Gori - rekao je Šimun.

Rok za izradu glavnog projekta je, kako je precizirano, šest mjeseci, nakon čega se planira i početak gradnje u narednoj godini.

Dom zdravlja sa svim potrebnim sadržajima biće koncipiran kao centralni za područje glavnog grada i biće najveći objekat ovakvog tipa u Crnoj Gori.

- Građanima će biti na raspolaganju široka paleta usluga – od opšte/porodične medicine, zdravstvene zaštite žena i djece, preko laboratorijske i rendgen dijagnostike, do specijalističkih ambulanti iz brojnih medicinskih oblasti. Ovaj centar će, između ostalog, sadržati i savremeni centar za mentalno zdravlje, apoteku, te jedinstvenu fizioterapeutsku službu. Sve ove usluge biće pružane u skladu sa najboljim evropskim standardima, što će omogućiti građanima visok nivo zdravstvene zaštite - ističu u Ministarstvu zdravlja.

Realizacija ovog značajnog projekta ne samo da će omogućiti dostupniju zdravstvenu uslugu već će smanjiti i opterećenje postojećih kapaciteta drugih zdravstvenih ustanova u gradu.

- Planirani objekat će obezbijediti optimalne uslove rada za sve zaposlene, omogućavajući im da nesmetano obavljaju svoje svakodnevne zadatke. Projekat je osmišljen tako da dugoročno zadovolji organizacione potrebe i prilagodi se specifičnim zahtjevima pojedinih službi, uz poštovanje svih tehničkih standarda i zakonskih okvira - kazali su iz Ministarstva zdravlja.
Pored izgradnje novog objekta, planirana je nabavka i ugradnja neophodne medicinske i druge opreme, čime će se obezbijediti najbolji uslovi za pružanje zdravstvene zaštite za gradjane Podgorice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 06:14