/ - FOTO: BLAžENKA GOLUBOVIć
21/02/2024 u 18:22 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Božović: Sindikat prosvjete prihvatio predlog Vlade, od sjutra redovna nastava

Ne mogu da kažem da smo prezadovoljni ovom ponudom, ali mogu da kažem da smo imali jednu neravnopravnu borbu prethodnih mjeseci, kazao je Božović

Sindikat prosvjete prihvatio je  predlog Vlade koji je jutros sastavljen, a koji je utvrđen sinoć na sastanku Sindikata i  premijera Milojka Spajića. Kako je saopšteno na večerašnjem presu, od sjutra se nastavlja redovna nastava u školama.

(VIDEO) Spajić: Došli smo do rješenja, smatramo prosvjetare prioritetom; Božović: Čekamo pisanu ponudu

Prosvjetari nisu saglasni da se koeficijenti stave u Zakon o zaradama, već da se oni i dalje definišu Granskim kolektivnim ugovorom.

- Sinoć smo načelno postigli sporazum, odnosno dogovor o prekidu štrajka i uslovima kako da dalje funkcionišemo. Jutros smo dobili taj papir iz Vlade, potpisao ga je lično premijer i to je predlog sporazuma. Predlog sporazuma je u četiri tačke, koji smo danas razmatrali na Glavnom odboru i na elektronskoj sjednici i odlučili da prihvatimo ovaj sporazum - kazao je predsjednik Sindikata Radomir Božović.

image
- FOTO: BLAžENKA GOLUBOVIć

- Glavni odbor je odlučio da prekinemo štrajk i da se od sjutra svi vratimo u redovnu nastavu. Od 1. jula ide uvećanje koeficijenata od 10 odsto prosvjetnim radnicima, odnosno svim zaposlenim u prosvjeti. Bilo je nekih insinuacija i dezinformacija da nenastavno osoblje neće dobiti povećanje. Dakle, svi koji se tretiraju u Granskom kolektivnom ugovoru dobiće uvećanje koeficijenata od 10 odsto. Sljedeća tačka koja je bitna za prosvjetne radnike je to da od 1. septembra ide novo uvećanje i to kroz neto uvećanje. Vlada nije precizirala kako će to neto da obavi, da li baš isključivo kroz neto uvećanje, nešto slično "Evropi sad 1" na neki način, ili će to opet biti bruto, kroz koeficijente, ali kad se pretvori i prvo uvećanje i drugo uvećanje u neto, u predlogu sporazumom stoji da ćemo dobiti najmanje 17 odsto neto zarade uvećane od 1. septembra - dodao je on.

Božović pojašnjava da je ovim povećanjem djelimično pokrivena 2024. godina.

- Dakle 25. je već tu uključena. Sad o tim detaljima i modalitetima još ne znamo tačno i precizno kako će biti od 1. septembra, ali Vlada se obavezala da dobijemo uvećanje od 1. septembra, kumulativno 17 odsto neto. Ne mogu da kažem da smo prezadovoljni ovom ponudom, ali mogu da kažem da smo imali jednu neravnopravnu borbu prethodnih mjeseci. Na svojoj koži sam osjetio šta znači to boriti se sa državom, sa sistemom koja ima sve, koja može da donosi zakone, koja može da donosi odluke, uredbe koje su obavezujuće, koja može da vedri i oblači ovoj zemlji kako god hoće i šta hoće, koja ima Skupštinu, poslaničku većinu... i mogućnost da tumači kako hoće i šta hoće. Nama ostaje da vodimo neke sindikalne borbe poput ove, da se bavimo sudovima koji su inače spori, koji su inertni - navodi Božović.

Ističe da nisu poklekli u ovoj neravnopravnoj borbi, iako je u prethodnih nekoliko dana bilo pritisaka na njih.

- Bilo je žestokih pritisaka od strane pojedinih direktora, ne mogu da kažemo svih. To je manjina direktora koji su se nekako brutalno okomili na nas, okomili se na svoje zaposlene, na kolege. Prvi će oni stati u red da prime ovo uvećanje - smatra on.

On je poručio da su pokazali da među prosvjetnim radnicima ipak vlada jedna sloga i jedno veliko jedinstvo i da su ipak pokazali da za ovu branšu predstoji svijetla budućnost.

- Iz ove borbe nismo izašli kao pobjednici, ali naravno nismo ni kao gubitnici. Pokazali smo da među prosvjetnim radnicima ipak vlada sloga i jedno veliko jedinstvo i da smo mi ipak pokazali da za ovu branšu predstoji svijetla budućnost. Sindikat prosvjete će se u narednom periodu okrenuti i drugim aktivnostima. Dakle, ovo nam je uzimalo energiju, prethodna dva mjeseca su nas iscrpila, ali ono što je naša misija je da nam obrazovni sistem bude bolji. Jedino tako možemo da damo doprinos da nam djeca budu zadovoljna i da čitava država ima koristi od ovoga. Gledaćemo da ovaj predlog sporazuma od strane Vlade potpišemo koliko je sjutra ili eventualno prekosjutra kako bi on bio sporazum. Dakle, da li će premijer ovlastiti ministarku prosvjete, nauke i inovacije da ona to potpiše u ime Vlade ili ćemo direktno s njim vidjećemo taj detalj, ali očekujem sjutra, eventualno prekosjutra da mi taj sporazum potpišemo. Mi smo pokazali na ovaj način kako se treba boriti za pravo i pravdu i dostojanstvo sebe i svoje profesije. Mislim da je ovo važno i časno i mladim ljudima i budućim nosiocima ove države, kako se moramo boriti kroz čitav život. Nema saginjanja, nema predaje, to ne smije da bude opcija - naglašava Božović.

Slabi sindikati slaba radnička prava, jaki sindikati jaka radnička organizacija

Komisija za izradu zakona je već formirana i ja sam predstavnik ispred Unije slobodnih sindikata, kao i kolega Nebojša Radonjić, predstavnik sindikata zaposlenih u Kliničkom centru. Nećemo se predati bez borbe, niti imamo mandat, niti imamo pravo i ne vjerujem nijedan sindikat da će pristati ko ima kolektivni ugovor ili granski kolektivni ugovor da će pristati na to. Jednostavno ne vidim svrhu zašto bi Vlada izuzimala naše koeficijente iz granskog koji su tako posloženi kako treba, da jednostavno nema odstupanja kao što ima u tom zakonu, da su neki koeficijenti u odnosu na druge ekstremno uvećani, da je razlika velika. Kod nas je to tako sve sređeno, kazao je Božović na pitanje portal Dan koji će biti njihovi potezi ukoliko Vlada isključi koeficijente iz Granskih koliktivnih ugovora.

Premijer je sinoć rekao da oni žele zakonom da sve to regulišu u kompletnu javnu upravu, gdje spada i Sindikat prosvjete.

– To što oni žele, to je jedno, a šta mi sindikati želimo, to je drugo. Dakle, uvijek je tu bila borba između poslodavca, bez obzira na to da li je privatni poslodavac ili državni, da sindikati budu što slabi. Slabi sindikati, slaba radnička prava. Jaki sindikati, jaka radnička organizacija garantuje zaštitu radnika i veće plate. Tako da ako oslabimo, sami sebe nekako unizimo, onda neće biti dobro radnicima u Crnoj Gori. Kad pogledate, recimo, sektor trgovine, preko 40, možda i 50 hiljada zaposlenih nemaju sindikate, kakva prava imaju ti ljudi tamo. Pogledajte, kad ste čuli da se nekad oni bore ili bune za svoja prava za radno vrijeme, za plate, za slobodne dane... Nikad, nemaju sindikat, praktično nema ko da se bori za njih. Jaki sindikati samo mogu da se izbore za veća prava i veće zarade zaposlenima. Dakle, tu obećavam da se nećemo predati tako i da ćemo dati sve od sebe što je u našoj moći da sačuvamo granske kolektivne ugovore ovakvi kakvi jesu. Naravno, ne da oni sad nešto odudaraju, da prosvjeta odudara od zdravstva, zdravstvo od policije, policija od vojske, nego to je na kraju prela posta vlade da da balansira – kazao je Božović na pitanje portal.

On je dodao da je Vlada insistirala svih ovih dana da kroz sistemski Zakon o zaradama u javnom sektoru, praktično da će ona da posluži situaciju koeficijentima u zaradama.

- I namjera Vlade je da u budućem periodu kroz taj zakon praktično izuzme sve koeficijente iz granskih i kolektivnih ugovora kojih postoje u ovoj zemlji. Ja moram da kažem da se Sindikat prosvjete nikako ne može složiti s tim. Mi u granskom kolektivnom ugovoru imamo regulisane koeficijente i mogu slobodno da kažem da nijedan granski nije tako posložen po pitanju koeficijenata i ujednačen kao naš. I da jednostavno nema potrebe da Vlada to izuzima iz granskog kolektivnog i ubacuje u zakon. Tako da bez obzira na namjere Vlade, ja sam eto i član ispred Unijih slobodnih sindikata, te komisije koje će da se bavi tim zakonom, ali Sindikat prosvete će uložiti svoju energiju i znanje i sposobnost da očuva granski kolektivni ugovor za prosvjetu i za ostale, naravno branša, onakav kakav jeste. Da li ćemo uspjeti u tome i to će biti borba za naredni period, što na kraju treba, može i da bude situacija da Vlada jednostavno preko Skupštine i skupštinske većine presudi i prelomi, ali opet kažem iskoristićemo i naš ugled u međunarodnim krugovima kojima ćemo se obratiti i nećemo dati da nam to uzmu da više ne možemo kao sindikati da odlučujemo o svojim zaradama - zaključio je Božović.

Božović nakon sastanka sa Milatovićem: Sindikat ima primjedbe na predlog Vlade

On je poručio da džentlmenski da oni povuku tužbe koje su najavili pred sudom i pred Agencijom za mirno rješavanje sporova.

- Džentlmenski će biti i da ministarstvo povuče tužbu. Koga su zmije ujedale i guštera se boji, ali premijer je sinoć pred vama javno rekao i to je zabilježeno da garantuje prosvjetnim radnicima od 1. septembra minimum 17 odsto neto uvećanje. On je premijer, mlad čovjek, političar, nadamo se da će održati obećanje - kaže Božović.

Podsjetimo, Vlada Crne Gore poslala je jutros Sporazum i predlog koji su sinoć saopštili njeni predstavnici na sastanku sa Sindikatom prosvjete Crne Gore.

image
FOTO: BLAžENKA GOLUBOVIć

U skladu sa pregovorima vođenim sa Sindikatom Vlada je predložila:

- Kroz novi sistemski Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru (koji ce Vlada predložiti Skupštini Crne Gore na usvajanje, najkasnije do kraja Il kvartala 2024. godine) biće prepoznati koeficijenti za zaposlene u oblasti prosvjete - piše u sporazumu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:31