Spomenik palim herojima na Virpazaru / Dalila Mustafić
10/07/2023 u 09:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

SKJ i SKCG: Srećna ti sloboda, slobodarska Crna Goro

Taj patriotizam i herojstvo ustanika odjeknuo je svijetom i pokazao; kako se voli i brani crnogorska i svenarodna i radnička sloboda, a taj primjer slijedili su i ostali narodi Jugoslavije, Evrope i svijeta

Savez komunista Jugoslavije i Savez komunista Crne Gore i danas, kako su naveli u saopštenju, zemlji voljenoj, čestitaju slobodu, slobodu koja nije to što je bila prije puča 1989. godine. Čestitaju slobodu koja plače za onom narodnom, radničkom i socijalističkom slobodom, u kojoj je svaki građanin bio graditelj i čuvar njenog dostojanstva.

– 13. jula 1941. godine poništena je 12-julska kapitulacija, a Biroliju, Musoliniju i Hitleru poslata jasna poruka: Ovdje ne stanuje izdaja, ovdje je sloboda naroda bez alternative, i zato vas kao okupatore ne priznajemo. Naši životi su naša Crna Gora i ko god pokuša da rani Crnu Goru, od rana će i umrijeti – naveo je u ime komunista arhitekta Ratko Đukić.

Tog 13. jula ustala je Crna Gora, na čelu sa komunistima, predvođeni Ivanom Milutinovićem, Blažom Jovanovićem i njihovim saborcima, upalila vatru slobode koja i danas tinja i krenula u borbu protiv fašizma.

– Prva je Crna Gora u Evropi rekla bolje grob nego rob i ne okupatoru i petokolonašima. Taj patriotizam i herojstvo ustanika odjeknuo je svijetom i pokazao; kako se voli i brani crnogorska i svenarodna i radnička sloboda, a taj primjer slijedili su i ostali narodi Jugoslavije, Evrope i svijeta.

Ginulo se za slobodu nijemo; druže Tito mi ti se kunemo, lila se krv rodoljuba, boraca i heroja, ali uzmicanja nije bilo sve do konačne pobjede 9. maja 1945. godine, i zato 13. jul i svi naši crnogorski i jugoslovenski istorijski datumi znače više od slobode, znače novi život, istoriju i bolju budućnost, a oni koji su to sve izvojevali na bojištima; zaslužuju vječno pamćenje i poštovanje. I neka im je vječna slava i hvala.

Smrt fašizmu, sloboda narodu – poručili su komunisti Jugoslavije i Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 18:17