фото: СНП / - фото: СНП
03/12/2021 u 10:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СНП: Још увијек добар дио јавних установа није прилагођен за приступ особа са инвалидитетом

Честитају особама са инвалидитетом њихов дан уз жељу да већ наредне године њихов положај буде много бољи

У свијету се данас обиљежава 3. децембар, Међународни дан особа са инвалидитетом. Док развијене земље иду у правцу унапређења права и положаја припадника ове изузетно рањиве категорије становништва, у Црној Гори се већ годинама причају једне те исте приче, док је ситуација у пракси незадовољавајућа, поручују синоћ из СНП-а.

 - У Црној Гори још увијек добар дио јавних установа није физички прилагођен за приступ особа са инвалидитетом. О прихватљивом образовном систему не може се говорити јер је степен усклађености образовних планова и програма у црногорским школама и факултетима са потребама ОСИ често на незавидном нивоу. Особама са инвалидитетом и данас је ограничен приступ средствима јавног превоза - наводе они.

Како су истакли, јединствене базе података о особама са инвалидитетом још увијек нема, а велики проблем представља и то што у свим општинама нису формиране комисије за утврђивање процента инвалидитета и процјену преостале радне способности.

 - Такође, још увијек нису доступни подаци о броју лица која су дјелимично или потпуно лишена пословне способности због тјелесних мана или душевних обољења.  Дискриминација је нарочито примјетна на пољу запошљавања гдје је особама са инвалидитетом јако тешко да се пробију и докажу да могу бити вриједни и одани радници, посвећени радним задацима и циљевима послодаваца - додају из СНП-а.

Социјалистичка народна партија Црне Горе честита особама са инвалидитетом њихов дан уз жељу да већ наредне године њихов положај буде много бољи, и уз обећање да ћемо остати посвећени борби за квалитетнији живот свих грађана, а посебно рањивих категорија становништва, међу којима су они посебно важни. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:38