Spajić sa delegacijom Udruženja sudskih vještaka Crne Gore / - VLADA CRNE GORE
04/06/2024 u 18:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Spajić: Sudski vještaci su vrlo bitni donošenje kvalitetnih presuda

Da bi se donijele prave odluke u svim sferama društva, moramo znati što je istina i imati prave informacije, kazao je premijer Milojko Spajić u razgovoru sa delegacijom Udruženja sudskih vještaka Crne Gore, na čelu sa predsjednikom Markom Lakićem.

Kako je saopšteno iz Kabineta Spajića, efikasno funkcionisanje pravosudnog sistema od ključne je važnosti za završnu fazu pregovora sa Evropskom unijom, u koju će Crna Gora ući dobijanjem IBAR-a.

U tom kontekstu, kako se dodaje, bitnu ulogu imaju sudski vještaci.

Tokom razgovora je istaknuto da nalazi sudskih vještaka igraju izuetno važnu ulogu u donošenju presuda i da je zato neophodno raditi na unapređenju kvaliteta rada i statusa strukovnog udruženja.

- Da bi se donijele prave odluke u svim sferama društva, moramo znati što je istina i imati prave informacije. U tom smislu sudski vještaci su vrlo bitni za funkcionisanje pravosuđa i donošenje kvalitetnih presuda, kazao je Spajić.

Na sastanku je bilo riječi o statusu vještaka i preprekama sa kojima se susrijeću u radu. Istaknuta je važnost i u rješavanju statusa vještaka tokom kreiranja strategije za sveobuhvatnu reformu pravosuđa.

- U razgovoru je konstatovano da je neophodno i dalje raditi na unapređenju sistema odgovornosti i poboljšanja kontrole kvaliteta rada sudskih vještaka, takođe i sprovoditi aktivnu i kontinuiranu edukaciju. Istaknuto je da postoji prostor za poboljšanje statusa vještaka, navodi se u saopštenju.

Zaključeno je da bi Crna Gora uspješno zaokružila pregovaračka poglavlja 23 i 24 važnu ulogu imaće i kvalitetan, profesionalan rad vještaka.

- Zato je važno da Udruženje sudskih vještaka aktivno učestvuje u radu na izmjenama Zakona o sudskim vještacima, kojim će se omogućiti jačanje nezavisnosti i nepristrasnosti vještaka, te usklađivanje svih segmenata rada sa evropskim standardima, zaključuje se u saopštenju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 19:53