/ foto dan arhiva- b.m.
26/05/2023 u 08:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Specijalna bolnica Dobrota obilježava 70 godina postojanja

Direktor bolnice Aleksandar Mačič rekao je da je ta ustanova od osnivanja, više puta je mijenjala status i naziv, ali da je njena uloga ostala ista

Zdravstvena ustanova Specijalna bolnica za psihijatriju “Dobrota” danas obilježava 70 godina postojanja.

Direktor bolnice Aleksandar Mačič rekao je da je ta ustanova od osnivanja, više puta je mijenjala status i naziv, ali da je njena uloga ostala ista - da kao stacionarna ustanova zbrinjava, liječi i unaprjeđuje i rehabilituje zdravlje mentalno oboljelih osoba.

Mačić je rekao da su sastavni dio bolnice odjeljenja za akutne psihoze, produženo liječenje, liječenje bolesti zavisnosti, zatim Odjeljenje za forenzičko-sudsku psihijatriju i Otvoreno odjeljenje za akutne psihoze i EEG odsjek.

On je objasnio da u ambulante i službe bolnice spadaju Služba urgentne medicinske pomoći, Služba za dječju i adolescentnu psihijatriju, Psihološka služba, Služba za okupacionu i radnu terapiju, Služba za socijalni rad, Služba zajedničkih poslova i Centar za promociju nauke i razvoj projekata.

Mačić je rekao da je u bolnici zaposleno 197 radnike, što je za ustanove tog tipa nedovoljno prema svjetskim standardima.

On je istakao da broj prijema u Specijalnoj bolnici za psihijatriju “Dobrota” konstantno raste deset do 15 odsto godišnje i da je u uslovima koje karakterišu stalni pritisak i tehnička oskudica dosta teško raditi.

"Radi se o jedinoj bolnici u zemlji koja se bavi ovom problematikom, odnosno najtežim psihijatrijskim poremećajima", rekao je Mačić.

Prema njegovim riječima, bolnica ima 233 kreveta, a kapaciteti su, najčešće, popunjeni.

Mačić je kazao da bez ove bolnice ne bi mogao funkcionisati cjelokupni zdravstveni sistem u zemlji.

"Zato je ne bi trebalo “uzimati zdravo za gotovo” i njeno funkcionisanje ne bi smjelo da bude “na margini”. Resorna ministarstva i fondovi trebalo bi da ulože više pažnje, energije i finansijskih sredstava za bolje funkcionisanje bolnice.

Do sada to nije bio slučaj", istakao je Mačić.

On je naveo da se radi se o kompleksu koji čine stari objekti i da će se, ukoliko se za njihovu rekonstrukciju ne izdvoje određena sredstva, dovesti u pitanje funkcionisanje bolnice “Dobrota”.

Mačić se zahvalio svim zaposlenima i nekadašnjim radnicima bolnice koji su svojim entuzijazmom doprinijeli funkcionisanju rada ustanove, jer bez dodatnih napora koji su uložili i ulažu, naš bolnički sistem ne bi funkcionisao.

"Zahvalnost dugujemo i svima koji su donacijama pomogli i još uvijek pomažu da bolnica funkcioniše i koji ne zaboravljaju najranjivije kategorije društva", rekao je Mačić.

On je poručio da su i pored poteškoća koje značajno otežavaju proces rada, vrata bolnice otvorena i za sve one koji žele savjet, razgovor i pomoć koja se odnosi na mentalno zdravlje.

"Specijalna bolnica za psihijatriju jedan je od glavnih stubova zaštite javnog zdravlja i tome bi, još jednom ističem, trebalo posvetiti dužnu pažnju", zaključio je Mačić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:22