/ -FOTO: ILUSTRACIJA
01/07/2022 u 06:54 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svaki treći roditelj teško do alimentacije

Dešava se da jedan roditelj prebaci imovinu i prihode na prijatelje i rodbinu samo da ne bi plaćao izdržavanje djece, upozorava Vesko Pejak

Svaki treći roditelj ima problema sa naplatom alimentacije, zbog čega je organizacija Alternativa Crna Gora pokrenula inicijativu o osnivanju alimentacionog fonda da bi zaštitila roditelje koji ne mogu da naplate alimentaciju od bivšeg partnera.

– Sve alimentacije isplaćivala bi država iz alimentacionog fonda. Dovoljno bi bilo da se podnese sudska presuda i broj žiro računa. Država bi svoja potraživanja naplaćivala od ljudi kojima je sud naložio da plaćaju alimentaciju. Država ima mehanizme da je naplati, od blokade računa, zaplene imovine do zatvorske kazne. Roditelji koji izdržavaju djecu imali bi alimentaciju svakog prvog u mjesecu, dok država može da čeka na naplatu duže od onoga ko ne plaća izdržavanje svoje djece- rekao je Vesko Pejak iz Alternative Crne Gore.

image

Pejak

Foto: SRĐAN BOLJEVIĆ

On upozorava da je neplaćanje izdržavanja djece teško krivično djelo.

– Dešava se da jedan roditelj prebaci imovinu i prihode na prijatelje i rodbinu samo da ne bi plaćao izdržavanje djece. Svaki treći roditelj prolazi kroz beksonačne tužbe, žalbe, stresove, beskonačne pokušaje naplate nenaplativih potraživanja. Pored odgajanja djeteta to je stres koji ostavlja traga na onom odgovornom roditelju koji se bori za svoje dijete. Za to vrijeme neodgovorni roditelj biva pošteđen bilo kakve odgovornosti. U velikom broju slučajeva neodgovorni roditelji vrše verbalno i fizičko nasilje nad roditeljem koji izdržava dijete. Je li to zločin nad generacijama koje dolaze i koje spremamo za život?! Napraviti dijete umije svako, ali roditelj ne može biti svako. Alternativa će riješiti ovaj problem u saradnji sa državnim organima, kaže Pejak.

Poručio je poslanicima Crne Gore da se alimentacioni fond što prije formira.

– Neefikasnost institucija je direktna odgovornost poslanika. Razlog zašto mnogo djece pored živih roditelja nema dovoljno sredstava za život je to što institucije ne mogu da naplate ono što bi morale da naplate. To je svrha zakona i njegove primjene. Među poslanicima (poslanicama) ima razvedenih ljudi, pa očekujemo da nas razumiju, zaključuje Pejak, koji je dostavio odgovor ministra rada i socijalnog staranja Admira Adrovića na zahtjev Alternative, u kome se kaže da su preduzeli aktivnosti na osnivanju alimentacionog fonda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:57