/ - IVAN PETROVIC-IPE
12/05/2023 u 15:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Terzić: Medicinske sestre i tehničari temelj svakog zdravstvenog sistema

On je istakao da mu je posebno drago što je država konačno prepoznala značaj zdravstvenih radnika i poboljšala njihov materijalni status

Medicinski direktor KCCG-a Zoran Terzić kazao je povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara, da su ti zaposleni neizostavni dio svakog zdravstvenog sistema i da bez doktora i bez njih, liječenje i zbrinjavanje pacijenata ne bi bilo moguće.

- Iako se svakodnevno srijećemo i sarađujemo u iscrpljujućoj borbi za zdravlje i život naših pacijenata, iskreno se radujem što imam privilegiju da vam i na ovaj način, skromnom svečanošću, ukažem pažnju i zasluženo poštovanje - rekao je Terzić, saopšteno je iz KCCG-a.

On je istakao da medicinske sestre i tehničari svakodnevno unapređuju zdravlje, sprečavaju bolesti, liječe i rehabilituju pacijenate.

- Posmatrate i procjenjujete tjelesno i psihičko stanje i ponašanje svojih pacijenata i tako prepoznajete potrebe za njegom i osiguravate važne podatke nama ljekarima za prepoznavanje i praćenje toka bolesti - kazao je Terzić.

On je istakao da mu je posebno drago što je država konačno prepoznala značaj zdravstvenih radnika i poboljšala njihov materijalni status.

- Vi ste naši prvi i najvažniji saradnici u svakodnevnom radu u svakom zdravstvenom sistemu - kazao je Terzić.

On je naveo da medicinske sestre i tehničari rade izuzetno zahtjevan i iscrpljujući posao, nerijetko nauštrb sebe i svoje porodice.

- Mnogo je neprespavanih noći, stresnih situacija. Odabirom ovog, najuzvišenijeg poziva, vi ste se opredijelili na besane noći, na rad bez ograničenja, i na srećne, a i na tužne trenutke. Za taj poziv su spremni samo odabrani - zaključio je Terzić.

Glavna sestra KCCG Ivana Popović kazala je da medicinske sestre i tehničari čine temelj svakog zdravstvenog sistema, njegovi čvrstu i neizostavnu kariku.

- Bez nas i našeg profesionalnog rada nema uspješnog liječenja i izlječenja pacijenata. Mi smo odabrali najljepšu i najplemenitiju profesiju, jer u našem radu najbolje dolaze do izražaja sve vrijednosti u koje i sama vjerujem - etika, empatija, profesionalnost i ljubaznost - navela je Popović.

Ona je rekla da ni u jednoj profesiji kao u toj ne dolazi do izražaja briga, prema najčešće nemoćnima.

Kako je Popović dodala, samim tim, zdravstvenim radnicima pripada posebna društvena odgovornost.

- Od našeg rada zavisi budućnost svakog društva, jer bez zdrave nacije nema napredne i prosperitene države - istakla je Popović.

Ona je rekla da zajedničkim naporima treba uraditi sve kako bi se taj poziv afirmisao.

- Mlađim naraštajima je potrebno da usadimo volju, a onda i da im ponudimo adekvatno obrazovanje i društveni status, kakav i treba da prati našu profesiju - zaključila je Popović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 06:58