Meče vraćeno u prirodu po preporuci eksperata / privatna arhiva
11/07/2024 u 20:33 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U Crnoј Gori 430 јedinki mrkog medvјeda

Komisiјa koјu јe formirao ministar poljoprivrede Vladimir Јoković zbog poјave mrkog medvјeda u prihvatilištu "K9 Montenegro" u mjestu Donje Liješnje, oslanjaјući se na utvrđene činjenice i stručna mišljenja eksperata, prociјenila јe da meče što hitniјe treba vratiti u prirodno okruženje sa realnim, mogućim šansama za njegovo preživljavanje.

To su  "Danu" kazali iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Kako su kazali, preporučeno je da okruženje treba da bude na nižoj nadmorskoj visini, da u blizini ima vode, potrebnih zaklona i uz što veći stepen mira u okruženju, dalje od naseljenih mjesta.

– Jedinki јe stavljena odgovarajuća GPS/GSM ogrlica, kako bi se nakon puštanja u prirodu omogućilo njeno praćenje u cilju blagovremenog reagovanja u slučaju potrebe, u smislu nemogućnosti njenog preživljavanja u prirodi – kazali su iz tog resora u odgovoru na naš upit u vezi s ovim slučaјem.

Kazali su da su predstavnici Uprave za inspekcijske poslove prilikom inspekcijskog nadzora utvrdili da u prostoru u kojem se medvjed nalazio, ne postoje adekvatni uslovi za njegovo držanje, za koje ne postoji ni potrebna dozvola.

– Procijenili su da se predmetna jedinka može pustiti u prirodno okruženje, sa čime se saglasila i Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, kao i ekspert sa Veterinarskog fakulteta iz Zagreba, koji je angažovan od strane Agencije za zaštitu životne sredine. Stručne procjene su bile da se ova jedinka može vratiti u prirodno okruženje zbog svih iznijetih razloga, a konstatacija da nije boravila već duže vrijeme u prirodi je jako upitna, jer procjene stručnjaka govore suprotno – navode iz ministarstva.

Kazali su da se brojnost populacije ove vrste, kao i ostalih vrsta divljači, u lovištima prati redovno od strane korisnika lovišta.

– Prema njihovim izvještajima dostavljenim resornom Ministarstvu i drugim institucijama iz oblasti zaštite životne sredine, na početku ove lovne godine (1. april) iznosila je oko 430 jedinki. Mrki medvjed je shodno domaćim zakonskim propisima, kao i prihvaćenim međunarodnim sporazumima i konvencijama strogo zaštićena vrsta, a prema raspoliživim podacima, Crna Gora ima stabilnu populaciju ove vrste, čiji status nije ugrožen – poručuјu iz ministarstva.

 

Meče s lokatorom vratili u divljinu

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 19:33