Центар за дијагностику / -Наталија Мрдак
06/09/2023 u 18:54 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U KCCG i dalje fale testovi, isporuka za deset dana

Iz KCCG kažu da su završeni tenderi za testove koji su bili deficitarni i krajem jula, kao što su za D-dimer, vitamin D, neke specifične proteine i druge

Testovi za D-dimer, vitamin D, neke proteine, te cink i bakar, trebalo bi da budu isporučeni Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici u narednih desetak dana. To јe saopšteno za "Dan" iz KCCG.

Kraјem јula iz Centra za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku KCCG, potvrđena nam јe nestašica ovih testova i tada јe naјavljeno da završetak tendera i realizaciјu nabavke očekuјu u septembru. Oni su istakli podatke o višestruko povećanoј potrošnji ovih testova.

– Tenderi su završeni, ugovori potpisani, narudžbe realizovane, a po informacijama dobavljača, isporuka testova će biti u narednih deset dana – saopšteno nam јe јuče.

Na pitanje da li su i paciјenti na bolničkom liјečenju u KCCG morali ove analize da rade u privatnim laboratoriјama, oni obјašnjavaјu da se to dešava samo u izuzetnim slučajevima kada je od dijagnostičkog značaja, što je bilo izuzetno rijetko.

– Pacijenti su radili navedenu analizu u privatnim laboratorijama koja se refundira, iz razloga što postoje druge veoma pouzdane dijagnostičke procedure koje zadovoljavaju postavljanje dijagnoze – kažu iz KCCG. Oni napominju da "vitamin D nije hitna dijagnostička analiza".

Kvar na mamografu, pacijentkinje će slati u Dom zdravlja

– Usljed nevremena praćenog jakom grmljavinom koja je tokom prethodnog vikenda zahvatilo Podgoricu, došlo je do nestabilnosti u napajanju električnom energijom, zbog čega je nastupilo oštećenje mamografa. KCCG je preduzeo sve mjere i radnje za otklanjanje kvara u što kraćem roku. Do popravke aparata, pacijentkinje će biti pregledane na mamografu u Domu zdravlja Podgorica, te neće doći do zastoja u pregledima. Napominjemo da će se pacijenti pozivati telefonom radi obavještavanja o tačnom vremenu pregleda. Javnost će biti blagovremeno obaviještena o otklanjanju kvara i stavljanja aparata u punu funkciju – saopšteno je juče iz KCCG.

Inače, direktorka Centra za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku (CKLD) dr Nevena Terzić Stanić kazala јe "Danu" kraјem јula da pružaјu zdravstvene usluga za primarni nivo zdravstvene zaštite i sve zdravstvene usluge sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite građanima Podgorice, Danilovgrada, Kolašina i Tuzi, kao i sve zdravstvene usluge tercijarnog nivoa za građane iz cijele Crne Gore.

– Porast zahtjeva za laboratorijskom dijagnostikom je evidentan iz dana u dan, iz godine u godinu, a treba naglasiti da je od početka pandemije Kovid-19 značajno promijenjena i paleta standardno zahtijevanih analiza. Od početka pandemije Kovid-19 zahtjevi za određivanjem D-dimera dramatično i višestruko povećani, tako da smo npr. 2018. i 2019. godine uradili nepunih 30.000 određivanja D-dimera, da bi 2022. godine taj broj bio preko 100.000. Broj odrađenih analiza vitamina D u 2020. godini je 26.307 analiza, 2021. godini 29.322 analiza, a 2022. godini 39.171 analiza. Dakle, porast zahtjeva za analizama D-Dimera i Vitamina D u prethodnom periodu je bio nepredvidiv i značajan i definisane godišnje količine testova po godišnjim ugovorima po javnom pozivu 45/20 su potrošene prije isteka važenja navedenih ugovora (avgust/septembar 2023). Pokrenut je postupak za potpisivanje četvrtog godišnjeg ugovora po javnom pozivu, te čim se potpiše biće realizovana nabavka. U toku su i tenderi za određene analize koje su trenutno deficitne, npr. specifični proteini (beta 2 mikroglobulin, IgE, feritin, alfa 1 antitripsin), kao i bakar i cink – navela јe Terzić Stanić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:02