/ -SRDJA BOLJEVIC
04/11/2022 u 20:00 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U nacionalnim parkovima 119 slučajeva nelegalne gradnje

Na prostoru NP Lovćen evidentirano je osam slučajeva bespravnih aktivnosti u prostoru, Skadarskom jezeru čak 69, Prokletijama 11, Biogradskoј gori devet, a na Durmitoru 21

Na prostoru pet nacionalnih parkova tokom prošle godine registrovano je čak 119 slučajeva nelegalne gradnje i drugih nedozvoljenih promjena u prostoru, pokazuju podaci iz Izvještaja o stanju uređenja prostora, koјi јe usvojila Vlada. Kako se navodi u tom dokumentu, za sve protivpravne aktivnosti sačinjeni su zapisnici o izvršenoj kontroli kao i foto-dokumentacija, koja je proslijeđena na dalju proceduru Službi za pravne, opšte poslove i kontrolu Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore, nadležnom ministarstvu i Komunalnim inspekcijama Glavnog grada Podgorice, Prestonice Cetinje i Opštine Bar. Svi evidentirani slučajevi bespravne gradnje ili drugih oblika devastacije prostora procesuirani su nadležnim institucijama na dalje postupanje i odlučivanje. Na prostoru NP Lovćen evidentirano je osam slučajeva nedozvoljenih promjena u prostoru, Skadarskom jezeru čak 69, Prokletijama 11, Biogradskoј gori devet, a na Durmitoru 21.

U izvještaju se konstatuje da su brojne promjene koje su se dogodile u sveukupnom razvoju Crne Gore bile praćene i posledicama koje su se neposredno odražavale na prostor, noseći sa sobom mnoge, veoma kompleksne probleme i konflikte, i time otežavajuće ili čak ograničavajuće uslove za dalji razvoj naše države.

– Uprkos činjenici da ova djelatnost ima poseban društveni i državni interes, ona ga u praksi nema, već su i dalje prisutne intencije da se njeni produkti u cjelini tretiraju kao roba, što je, pored ostalog, dovelo do njene sadašnje degradacije. Pitanja izgradnje adekvatnog sistema upravljanja prostorom – uključujući status djelatnosti prostornog i urbanističkog planiranja (uz adekvatnu institucionalnu organizovanost), imaju karakter vrhunskog društvenog interesa i državnog prioriteta – navodi se u izvještaju.

Naglašava se da izrada Prostornog plana treba da bude u fokusu prioritetnih poslova Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i da se ovaj strateški dokument donese u najkraćem roku.

– Kako bi se obezbijedio kuntinuitet u planiranju prostora do donošenja novog zakona na osnovu člana 218 važećeg Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, nastaviće se izrada planskih dokumenta nižeg reda (prostorno urbanistički planovi, detaljni urbanistički planovi, urbanistički projekti i dr.), pri čemu će se poseban akcenat dati pitanjima zaštite i unapređenja životne sredine i sagledavanju ovih pitanja u najranijoj fazi izrade planskih dokumenata – konstatuјe se u izvјeštaјu.

Za bolje stanje potrebna i edukaciјa

Uspostavljanje adekvatnog sistema upravljanja prostorom, kako se dodaјe u izvјeštaјu, uključujući status djelatnosti prostornog i urbanističkog planiranja (uz adekvatnu institucionalnu organizovanost), treba obezbijediti karakter vrhunskog društvenog interesa i državnog prioriteta.

– Za efikasnost tog upravljanja, uz ostale preduslove, ključni značaj ima uspostavljanje integralnog informacionog sistema, kao još jedne od važnih aktivnosti koju treba da sprovede ministarstvo. Poboljšanje ukupnog stanja u oblasti planiranja prostora doprinijeće obezbjeđivanje konstantne edukacije kadrova, kroz organizovanje seminara i radionica, kao i kroz saradnju sa ekspertima i institucijama iz drugih sredina i razmjenu pozitivnih iskustava – zaključuјe se u dokumentu Vlade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 15:03