ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
21/08/2024 u 13:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Udruženje pedijatara: Spriječimo širenje morbila, vakcinacija je ključ za zdravlje naše djece

Udruženje pedijatara Crne Gore ističe da se suočavam s velikim izazovom niskog obuhvata vakcinacijom, posebno kada je riječ o vakcinaciji protiv morbila, zauški i rubele, što za posljedicu već sada ima pojavu epidemije morbila u pojedinim crnogorskim opštinama.

- U ovom trenutku, među predškolskom djecom, uzrasta od 1 do 6 godina, MMR vakcinom imunizovano je svega 59,7%, a ukupan broj nevakcinisane djece uzrasta od 1 do 18 godina, koja nijesu primila nijednu dozu MMR vakcine, iznosi 28 hiljada. Ističemo, posebno zabrinjava trend neopravdanog odlaganja vakcinacije, što se najbolje očitava u najnižem obuhvatu među najmlađima. Naime, u kohorti djece starosti godinu dana (2023. godište) vakcinisano je samo 13,8%, a među djecom rođenom 2022. godine  samo 32,1%- navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednica Udruženja Lidija Poček.

Od djece rođene 2021. godine vakcinacijom je obuhvaćeno 55,4%,  kod onih rođenih 2020.  samo 69,7%, dok kohorta djece rođene 2019. godine ima obuhvat od 76,7%.

Posebno zabrinjava činjenica da je među ovogodišnjim đacima prvacima prvom dozom vakcine vakcinisano svega 83% djece. 

- Takođe, procenat vakcinacije drugom dozom vakcine je u opadanju, a poznato je  da se potpuna zaštita postiže primjenom dvije doze vakcine u pravilnom razmaku. Da bi cjelokupna dječja populacija bila u potpunosti zaštićena od malih boginja, obuhvat vakcinacijom u svim uzrasnim grupama koje mogu da se vakcinišu, dakle nakon uzrasta od navršenih 12 mjeseci, mora biti veći od 95%- navode saopštenjem.

IJZ: Obuhvat jednom dozom MMR vakcine među predškolskom djecom 59,7 odsto

Zbog, kako tvrde,neopravdanog odlaganja imunizacije vakcinom protiv malih boginja, u našoj zemlji se pojavljuje sve više slučajeva ove opasne infektivne bolesti, a s obzirom na njenu izuzetnu zaraznost, sa početkom nove školske godine može se očekivati značajan skok broja oboljelih, pa i prava velika epidemija.

- Morbili, male boginje nisu nimalo bezazlene, komplikacije su česte i ozbiljne, a sa smrtnošću od jedan do dva slučaja na hiljadu oboljelih, u slučaju veće  epidemije sa više hiljada zaraženih, cijenu  zabluda roditelja životom bi platila nedužna djeca. Takav scenario je za Udruženje pedijatara Crne Gore apsolutno neprihvatljiv. U tom kontekstu, Udruženje pedijatara Crne Gore: Snažno i nedvosmisleno poziva roditelje da bez odlaganja vakcinišu djecu svim vakcinama iz redovnog kalendara; Ističe, da prvu dozu MMR vakcine dijete treba da primi odmah nakon prvog rođendana, bez bilo kakvog oklijevanja i odlaganja (ukoliko dijete nema medicinske kontraindikacije precizno navedene od strane nadležnog ljekara). Smatra da djeca koja nisu vakcinisana ne bi trebala da pohađaju kolektive (predškolske i školske ustanove, objekte za zabavne i sportsko-rekreativne aktivnosti, izlete, ekskurzije) jer su nezaštićena, lako se mogu inficirati i neki od njih mogu ozbiljno oboljeti, a kao takvi predstavljaju opasnost i za druge koji iz opravdanih razloga ne mogu biti vakcinisani. Smatramo da je boravak u vrtiću djece koja nisu primila vakcinu protiv malih boginja, izuzetno rizičan, kako za njih same, tako i za svu nevakcinisanu djecu s kojima dolaze u kontakt.  Odlučno poziva sve naše kolege da vakcinaciju sprovode uz jasne preporuke roditeljima, bez davanja prostora za neosnovana dvoumljenja- ističu iz Udruženja.

Pozivaju donosioce odluka da ozbiljno razmotre izmjenu zakonske regulative, tako da vakcinacija postane obavezna u punom obimu i u pravom smislu te riječi.

- Vakcinacija je civilizacijska tekovina. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, primjenom vakcine protiv morbila u posljednih 50 godina spriječeno je blizu 94 miliona smrtnih ishoda, odnosno spašeno 94 miliona života. Zbog svega navedenog, članovi Udruženja pedijatara Crne Gore jednoglasno, stojeći iza naučne istine da vakcina protiv malih boginja ne izaziva ni autizam ni druge poremećaje razvoja, pozivaju roditelje čija su djeca navršila godinu dana da prevaziđu svoje strahove i zablude i da bez odlaganja zakažu termin za vakcinaciju kod izabranog pedijatra. Zdravlje svakog djeteta je neprikosnoveno, kao i njihovo pravo da budu zaštićeni od bolesti. "Junaštvo je braniti sebe od drugoga, a čojstvo čuvati druge od sebe- zaključuje se u saopštenju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 12:38