Вук Иковић / Вук Иковић - Вук Иковић
15/02/2024 u 10:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iković: Dok je ovakva koncesija na šume država je na gubitku, a nedodirljivi koncesionari u debelom plusu

Preokret podnio vladi inicijativu da se obustavi koncesioni sistem upravljanja šumama, jer sada "koncesionari otkupljuju kubik drveta za 7, a porodaju ga za 100 eura"

Preokret je danas podnio inicijativu Vladi Crne Gore i nadležnom Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kojom traže da se obustavi koncesioni sistem upravljanja šumama i da se drvo iz države može izvoziti samo u formi finalnog proizvoda. U Preokretu ovo vidimo kao uslov za pokretanje inovativne drvna industrije i da se šume počnu koristiti za razvoj sporta, zdravstva i turizma.

- Dosadašnja koncesiona politika je omogućavala "nedodirljivim" firmama da kupe od države kubik drveta čak za 7 eura i da isti taj neobrađeni kubik drveta izvezu za preko 100 eura. Država je zauzvrat od tog kubika imala 14 eura, dok su u isto vrijeme mještani od države kupovali šumu istog kvaliteta za oko 50 eura po kubnom metru ili uopšte nijesu mogli steći pravo sječe šume što je uzrokovalo gašenje brojnih lokalnih drvoprerađivačkih firmi - navodi se u saopštenju.

Ovo je dovelo do toga da pojedine firme koje se bave sječom prihoduju više nego što prihoduje Opština na čijoj teritoriji ta firma siječe šume. Jednom riječju našim prirodnim i nacionalnim blagom i dalje upravlja šumarska mafija i to je treba okončati što prije.

Brojni su štetni efekti ovakvog modela upravljanja našim šumama. Ekonomski gubici su samo jedan djelić štete, drugi veći problem su posljedice nakon sječe, a to su nestajanje izvora, spiranje plodnog zemljišta, klizišta, poplave i širenje šumskih bolesti.

- Ovi problemi su rješivi i Crna Gora može postati prepoznata po svojim premium brend proizvodima od drveta i svojim šumama koje treba koristi za sport, zdravstvo i turizam ali za to je potrebna hitna intervencija Vlade u ovom pravcu. Ukoliko Vlada ovo ne uradi, onda je jasno da je čvorište problema u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - ističu u Prekoretu.

Zato Vlada što prije treba da uvede jedan od modela koji već postoje u našem okruženju, i da šume budu u rukama države tj. građana Crne Gore koji treba da imaju najveću korist od naših šuma, zaljučuju u preokretu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

27. april 2024 09:47