/ - FOTO: UPRAVA CARINA
13/06/2024 u 13:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Uprava Carina: Kvalitetna saradnja između Hrvatske i Crne Gore

U Upravi carina je održan sastanak između vd direktora Vladimira Bulajića i ambasadora Republike Hrvatske Veselka Grubišičića, sa saradnicima. Tokom sastanka naglašen je značaj kvalitetne saradnje i partnerskih odnosa između dvije države posebno u dijelu carinske saradnje uz poseban osvrt na iskustvo Hrvatske u procesu evropskih integracija.

- Navedeno je da se pomenuta saradnja uspješno ostvaruje preko preko protokola 6 o uzajamnoj administrativnoj saradnji u carinskim pitanjima shodno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica s jedne strane, i Crne Gore, s druge strane. Na sastanku je postignut je zajednički zaključak da će Memorandum o saglasnosti između Uprave carina Crne Gore i Carinske uprave Hrvatske o međusobnoj razmjeni informacija i podataka, čije se potpisivanje ubrzo očekuje, biti još jedna potvrda odlične saradnje dvije države- navodi se u saopštenju.

Ambasador Grubišić je istakao da sve institucije u sistemu državne uprave moraju imati jasno definisan cilj snažne posvećenosti evropskim integracijama i podijelio je iskustva Hrvatske u okviru procesa pregovaranja uz isticanje spremnosti Hrvatske da bude snažna potpora Crnoj Gori u procesu pristupanja EU.

- Posebno je naglasio značaj carinske saradnje u cilju suzbijanja prekogranične nezakonite trgovine i borbe protiv krijumčarenja, zaštiti finansijskih interesa, te zaštiti i sigurnosti društva i građana. Segment saradnje je takođe naglašen u dijelu predstojećeg pokretanja novih brodskih linija koje povezuju Dubrovnik i Budvu- navodi se u saopštenju.

Direktor Bulajić se zahvalio na značajnoj podršci koju naša institucija dobija od strane Hrvatske kroz iskustva i primjere najbolje prakse u cilju stvaranja moderne i savremene carinske službe uz želju da se kvalitetna saradnja i odlični partnerski odnosi nastave i u narednom periodu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:40