Andrija Nikolić / - PORTAL DAN
12/04/2024 u 13:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Nikolić: Poduženja mandata aktuelnim sudijama Ustavnog suda obrazac političke korupcije

Demokratska partija socijalista poziva parlamentarnu većinu da povuče predlog Zakona o PIO, saopštio je poslanik DPS-a Andrija Nikolić.

Amandman na predlog Zakona o PIO predložili su juče poslanici PES-a Vasilije Čarapić i Darko Dragović. Time je predviđeno da sudija Ustavnog suda stiče pravo na starosnu penziju sa navršenih 67 godina i 15 godina staža osiguranja

Nikolić je na konferenciji za medije ocijenio da je poduženja mandata aktuelnim sudijama Ustavnog suda obrazac političke korupcije.

- Ovdje je za očekivati da se oglasi Sudski savjet, da se oglasi ministar pravde i da nas obavijeste o karakteru ove političko-pravne ujdurme. Treba da dobijemo IBAR, tome su puna usta Vladi Crne Gore, treba da dobijemo IBAR zamislite, iz oblasti vladavine prava. A pogledajte u kakvom rasulu funkcionišemo, naveo je Nikolić.

Kako je naveo, vladajuća većina je uhvaćena u "beskrupuloznom i otvorenom političkom uticaju na najvišu ustavno-pravnu instancu u zemlji.".

- Srušili su svaki princip vladavine prava o kojem govore da bi antisistemski upodobili zakon zbog jednog čovjeka. Šta to znači? Pokrenuli su političku akciju, odnosno političku bitku za Milorada Gogića, predsjednika Ustavnog suda, jednako kao što su svojevremeno vodili političku bitku da iz sistema pravosuđa uklone Milivoja Katnića. U ovom pravnom ringišpilu parlamentarna većina je prvo predložila, kao što znate, izmjene zakona Ustavnom sudu, protiv kojih su, zamislite to čudo, onda na Zakonodavnom odboru glasali protiv, karakterišući ga kao neustavan predlog. Zatim su se dosjetili da izmjenama Zakona o PIO izdvoje jednog osiguranika iz sistema, da shodno tom političkom interesu pakuju zakon, pravijeći još teži pravni prekršaj. Dakle, šta treba da predpostavi običan građanin da se krije iza ove političko-pravne vratolomije?, kazao je Nikolić.

Ističe da je ovo obrazac političke korupcije.

- Pred kraj prošle godine ste mijenjali Zakon o penzijama, opet na temelju mišljenja Ustavnog suda da ne treba diskriminisati ni muškarce ni žene, nego da granica za odlazak u penziju treba da bude 65 godina. Vi danas mijenjate tu granicu zbog predsjednika Ustavnog suda, da bi mu obezbijedili da provede još godinu dana na toj poziciji. I kakvu poruku to šalje građanima? I šta uopšte može biti poruka takvog jednog ishoda, pretpostavljenog ishoda u crnogorskom parlamentu? Zar sjutra običan građanin može imati povjerenje u ustavno-pravni sistem? Jer ovdje će Ustavni sud sjutra odlučivati o ustavnosti, norme koju je predložio parlament, a koja će se ticati direktno njih, odnosno sudija koje sjede u Ustavnom sudu, kazao je Nikolić.

PES: Sudije Ustavnog suda u starosnu penziju da idu sa 67 godina

Dodaje da je Ustav Crne Gore propisao jasne uslove za prestanak sudijske funkcije.

- I sad se parlamentarna većina dosjetila da zakonskim normama dopisuje Ustav. Pazite, tamo u Ustavu jasno piše, sudijska funkcija sudijama Ustavnog suda prestaje onog trenutka kad se steknu starosni uslovi za penziju. Vi sad zloupotrebljavate zakonodavna ovlašćenja koja su vam data sa očekivanjem da će neko sjutra protiv takvog rješenja podnijeti ustavnu žalbu o kojem onda treba da odlučuje onaj na kojega se ovo zakonsko rješenje odnosi. Dakle, ovim se ne čini nikakva usluga, ni Ustavnom sudu, ni ustavno-pravnom sistemu, naveo je Nikolić.

DPS poziva parlamentarnu većinu da povuče ovaj predlog zakona, da otvoe najširi dialog na ovu temu, da pozovu zainteresovanu stručnu javnost da saopšti svoje mišljenje.

Nevladine organizacije protiv predloga da se sudijama Ustavnog suda produži mandat

Ocijenio je da je ovo zemlja čija vlast sa ovako neozbiljnim pristupom, treba sjutra da dobije pozitivan izvještaj o privremenim mjerilima u oblasti vladavine prava.

- Ovo je potpuno zastiđe, ovo se nije radilo ni u nekim autokratskim i diktatorskim režimima. Da se zakon mijenja zbog jednog čovjeka. Pozivamo Sudski savjet, pozivamo i sudije Ustavnog suda koji će sjutra vjerovatno odlučivati o ovoj temi da saopšte svoj stručni i pravni stav povodom ovog pravnog ringišpila kojem svjedočimo u Crnogorskom parlamentu ovih dana, naveo je Nikolić.

Kazao je između ostalog da se na silu želi uzeti vlast u opštini Šavnik, potpuno nezakonitim uvođenjem prinudne uprave u toj opštini.

- Mijenjaju se sistemski zakoni protivno svim regulama i demokratskim procedurama, ne dozvoljava se opoziciji da vrši kontrolnu ulogu u parlamentu tako što se zaustavljaju sve kontrolne inicijative. Predsjednik vlade nas u ovom domu obaviještava da je za njega potpuno izgubljeno vrijeme da dođe u parlament i da položi račune predstavnicima građana. Postavlja se logično pitanje na što ovo liči? Na što ovo liči i dokad će da traje ova neozbiljnost?, upitao je Nikolić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:34