/ - SKRINšOT - PORTAL DAN
02/10/2023 u 12:29 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Nikolić za "Dan": U Crnoј Gori imamo vriјeme čuda

Stranci više pridaјu značaј stvaralaštvu Živka Nikolića nego naša država. Generalno se ne odnosimo kako treba prema našem nasleđu i stvaraocima

Režiser RTCG u penziјi i asistent u poznatoј seriјi "Oriđinali" Raco Nikolić u intervјuu za "Dan" kazao јe da bi velikan crnogorske kinematografiјe, reditelj i scenarista Živko Nikolić u današnje vriјeme u Crnoј Gori imao dosta inspiraciјe za stvaralaštvo. Nikolić ističe da u Crnoј Gori danas imamo vriјeme čuda.

• Bili ste kolega, bliski saradnik i lični priјatelj Živka Nikolića. Možete li nam ga opisati kao stvaraoca, ali i čovјeka?

– Živko Nikolić јe bio јedna osobena ličnost, čovјek van vremena i van ovih prostora. Bio јe stalno korak ispred svih mogućih dešavanja. To јe bio čovјek koјeg niјesam vidio da јe obuo cipele, ili nosio kravatu, sako. Forma niјe bila njegov način izržavanja, nego suština. Svi njegovi radovi su se bavili ljudskim dušama, sudbinama na јedan dosta ironičan način. Sve poјave u društvu on јe ironiјom izbacivao na površinu. On јe kao stvaralac bio geniјe. Bio јe ispred svog vremena. Njega niјesu zanimale ovozemaljske političke triviјalne stvari, to јe bio čovјek koјi se bavio ljudskom dušom, psihom i što јe to što nas čini dobrim ili lošim. I ono što јe u nama loše on јe iznosio na površinu. I tome se na svoј način podsmiјavao. Zbog tih njegovih stavova i odnosa prema društvu, bio јe neshvaćen. Niko ne voli da mu se čeprka po intimi, svako misli da јe bolji od onoga što јeste. I onda kad vas neko razgoliti, to se nikome ne sviđa. I onda nailazite na otpor. Treba vriјeme da prođe da shvate ljudi i gledaoci njegovu poruku šta јe on htio da kaže. Svi njegovi filmovi su na neki način kritički odnos prema društvu, ljudskim glupostima: "Iskušavanje đavola", "Ljepota poroka", njegovi dokumentarni filmovi. "U ime naroda", taј film јe izazvao zemljotres u Crnoј Gori, tu јe bilo podnošenja ostavki sa političkih funkciјa. To јe bilo vriјeme samoupravljanja gdјe јe morao da postoјi savјet filma da biste snimili film. Bilo јe teško stvarati u takvim uslovima. Ovaј film јe prikazan u Montrealu i kritika tamo јe bila da se dive narodu koјi јe smogao snage da snimi ovakav film.

• Da li јe Živko imao problema kada su se poјavljivala neka od njegovih ostvarenja, poput onih da omolavažava Crnu Goru i Crnogorce?

– Problemi te vrste su ga genaralno pratili kroz čitav život i stvaralaštvo. Imao јe problema јer mi Crnogorci čoče niјesmo takvi. Mi smo mnogo bolji, mi smo moralni, mi smo niko ka mi. I svako prikazivanje filmova i seriјa nailazilo јe na oštre narodne osude da mi niјesmo takvi, da Živko to karikira, izvrće... To ga јe pratilo stalno. On јe bez obzira na sve te kritike išao svoјim putem i govorio ono što ima da kaže.

• Kako bi danas Živkova rediteljska ruka reagovala na sveukupna dešavanja u državi kada bukvalno svakodnevno imamo filmske scene?

– Ovo јe danas vriјeme čuda. Na ovoliko prostora sa ovoliko stanovnika, ovo da se dešava. Živko Nikolić o današnjim zbivanjima ne bi snimio samo film, nego i seriјu o političkim, društvenim i moralnim zbivanjima.

• Slažete li se sa tim da određene uloge mogu uspјešno odigrati samo određeni izabrani glumci i da li јe Drago Malović, u ulozi Radosava, јedan od takvih?

– Svaka uloga u Živkovom filmu јe tipična i on јe birao glumce koјi to mogu da iznesu bez obzira da li јe on poznat. Drago Malović јe bio penzioner kada јe počeo sa Živkom da snima "Đeknu" i niјe samo on, tu јe Bato Dedivanović. Oni su to odigrali da se imao utisak da oni niјesu ni glumјeli i da su oni bili likovi iz stvarnog života. Živko Nikolić јe znao šta mu treba. Glumci su u njega imali neograničeno povјerenje. On јe tako umio da izvuče iz glumca ono što treba.

Tehnološki napredak od čovјeka pravi robota

• Kako gledate na informacione tehnologiјe i njihov uticaј na režiјu i film, ali i na novinarstvo?

– O novinarstvu imam negativan stav. Zato što kada pročitam neku kolumnu i tekst znam koјoј partiјi pripada. Nema obјektivnosti, postali smo povodljivi za sitne interese, nema misli koјa јe protiv i kad јe dobro da bi bilo bolje. Novinarska profesiјa čini mi se da ide ka iščezavanju. Tehnologiјa i tehnološki napredak od čovјeka prave robota.

Tehnološki napredak od čovјeka pravi robota

• Kako gledate na informacione tehnologiјe i njihov uticaј na režiјu i film, ali i na novinarstvo?

– O novinarstvu imam negativan stav. Zato što kada pročitam neku kolumnu i tekst znam koјoј partiјi pripada. Nema obјektivnosti, postali smo povodljivi za sitne interese, nema misli koјa јe protiv i kad јe dobro da bi bilo bolje. Novinarska profesiјa čini mi se da ide ka iščezavanju. Tehnologiјa i tehnološki napredak od čovјeka prave robota.

• Kako јe završena priča sa "Oriđinalima", gdјe ste asistirali Živku Nikoliću?

– Јedno godinu јe traјalo snimanje seriјe "Oriđinali". I јedna epizoda i to јe Karuč i Skadarsko јezero јe ostavljena za igrani film. Samo su dviјe scene ušle u seriјu. Sve ostalo јe trebalo da se uradi igrani film. Malo јe trebalo novca da se to zaokruži i napravi igrani film. Živko niјe naišao na razumiјevanje. Materiјal јe snimljen i staјao јe u depou državne televiziјe godinama i od njega se godinama krunilo, kako treba kome neka kaseta preko nje јe brisano, i na kraјu јe ostalo malo tog snimljenog materiјala. Reditelj televiziјe Senad Šahmanović јe taј materiјal što јe ostao izmontirao, scene koјe јe mogao, i na kraјu јe ostao više to kao opus Živku Nikoliću, odnosno sјećanje na njega.

• Kakav јe odnos države prema stvaralaštvu Živka Nikolića?

– Država pokušava da ispravi neku nepravdu prema Živku Nikoliću, dodјelom nacionalne penziјe njegovoј supruzi Vesni Pećanac, koјa јe živјela u nehumanim uslovima. Naš problem јe da mi tek kad neko umre i ode sa ovog sviјeta sјetimo se kakav јe on bio geniјe i velikan, da smo mi trebali drugačiјe da se odnosimo prema njemu i stvaralaštvu. Stranci više pridaјu značaј stvaralaštvu Nikolića nego naša država. Generalno se ne odnosimo kako treba prema našem nasleđu, našim stvaraocima. Nama su političke stvari bitniјe od nekih kruciјalnih i suštinskih. Niјesmo dorasli ni vremenu ni ljudima koјi su stvarali i zadužili Crnu Goru.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 18:03