foto: udruženje ada bojana / - FOTO: UDRUžENJE ADA BOJANA
21/08/2024 u 11:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) U Udruženju "Ada Bojana" zabrinuti zbog ispuštanja fekalija iz Albanije u rijeku Bojanu

Naše udruženje je sa velikom zabrinutošću saznalo da je došlo do namjernog ispustanja ogromne količine fekalija iz Albanije u rijeku Bojanu, međunarodnu rijeku koja se uliva u Jadransko more, kazali su iz Udruženja "Ada Bojana."

- Ovaj čin ekocida doveo je do katastrofalnog zagađenja rijeke Bojane, čime je narušena ne samo prirodna ravnoteža, već i zdravlje i sigurnost stanovništva koje živi uz obale rijeke, kao i mnogih turista koji posjećuju ovo područje - naveli su u dopisu upućenom nadležnim i kazali da će organizovati protestni skup u subotu sa početkom u 18h zbog "oglušivanja brojnih državnih organa na njihove pozive."

Iz udruženja dodaju da će se skup održati upravo u neposrednoj blizini mjesta gdje se izlivaju fekalije.

Navode da fekalije već danima plutaju nizvodno, šireći nesnosan smrad i uzrokujući uništenje flore i faune.

- Ribe iz Bojane su postale neupotrebljive za ljudsku ishranu, a šteta koja se time nanosi je nemjerljiva. Ova situacija predstavlja ozbiljan problem međunarodnog karaktera, jer zagađenje Bojane direktno utiče na kvalitetu vode u Jadranskom moru i predstavlja prijetnju za ekosistem šireg područja - kazali iz Udruženja.

S obzirom na ozbiljnost situacije, Udruženje "Ada Bojana" zahtijeva hitnu reakciju od strane Vlade Crne Gore, Ministarstva vanjskih poslova, kao i svih relevantnih međunarodnih institucija i ambasada.

- Tražimo da se odmah preduzmu sve potrebne mjere kako bi se odgovorni za ovaj čin priveli pravdi, te da se organizuje hitan sastanak sa predstavnicima Republike Albanije radi rješavanja ovog problema i sprečavanja sličnih incidenata u budućnosti. Molimo vas da postupite u skladu sa vašim nadležnostima i obavijestite nas o preduzetim koracima - zaključuju u saopštenju.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 18:50