ilustracija / - FOTO: PIXABAY
21/08/2024 u 07:29 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vlast stavila u neravnopravan položaј dio populaciјe tokom radnog angažmana: Srednjoškolci tokom pripravničkog ne primaju ni centa

I dok pripravnici sa fakultetskim obrazovanjem tokom pripravničkog staža primaju naknadu od 450, a kakve su najave one će biti i povećanje, pripavnici sa srednjom stručnom spremom ne primaju ni centa. Srednjoškolci, koji predstavljaju i najveći udio kada je u pitanju radnička klasa, tokom šest mjeseci pripravničkog staža volontiraju.

Vlada dok je DPS bio na vlast uvela je Program stručnog osposobljavanja za visokoškolce kojima je isplaćivana određena naknada. Takvu praksu su nastavile i nove vlade kojih je nakon 2020. bilo više, ali nijedna izvršna vlast nije pokrenula sličan program za pripravnike sa srednjom stručnom spremom, pa oni u periodu ospobljavanja bukvalno volontiraju. 

"Danu" se obratilo više pripravnika – srednjoškolca koji kažu da su time diskriminisani i dovedeni u situciju da im tokom pripravničkog perioda bude ugrožena egzistencija jer nemaju nikakvih primanja.

– Radim u jednoj državnoj ustanovi, odnosno obavljam pipravnički staž šest mjeseci. Ne primam ni centa, već moram dodatno da radim za dnevnicu da bih imao novca za prevoz i hranu. Mislim da nije u redu da mi ne dobijamo ništa, dok se, s druge strane, najavljuje povećanje naknada za pripravnike sa fakultetskim diplomama. Valjda smo i mi građani ove države i nama novac treba makar za osnovne potrebe. Ovako još zavisimo od roditelja i ako uspijemo još negdje od dnevnice zaraditi, ispričao nam je jedan pripravnik.

Pola nezaposlenih sa srednjom stručnom spremom
 

Udio nezaposlenih sa srednjom stručnom spremom u ukupnom broju je znatan. Poslednji podaci Zavoda za zapošljavanje pokazuju da je oko 16.000 nezaposlenih trećeg i četvrtog stepena stručne spreme. Sa četvrtim stepenom je nešto preko 9.000, a sa trećim više od 6.000 lica. Na evidenciji nezaposlenih nalazi se preko 33.000 građana.

Da li će Vlada šta preduzeti i promijeniti ovu praksu, nijesmo uspjeli saznati jer na naša pitanja više od 15 dana nije odgovoreno. "Dan" je uputio prvo pitanja Vladi Crne Gore u vezi sa ovom problematikom, odakle su nas uputili da pitanja dostavimo Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija. Uputili smo i njima pitanja, međutim, saopštili su nam da oni nijesu nadležni za srednjoškolce već samo za visokoškolce, te da se obratimo Ministarstvu rada i socijalnog staranja, što smo i učinili. Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja do zaključenja ovog broja "Dana" odgovori nijesu stigli.

Kontaktirali smo i Uniju srednjoškolaca Crne Gore, koji su nam takođe saopštili da oko te problematike neće odgovarati niti se time baviti, iako bi trebalo da sva pitnja koja se tiču ove populacije budu u njihovom fokusu.

Milatović: Predlog da naknada pripravnicima iznosi 600 eura je diskriminatorski

Dok srednjoškolci ostaju bez primanja, iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija je nedavno Vladi Crne Gore upućen predlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem, kojim je predloženo povećanje mjesečne nadoknade sa 450 na 600 eura.

– Sigurni smo da će pomenuta izmjena, u kombinaciji sa povećanjem minimalne neto zarade za srednjoškolce na 600 i za visokoškolce na 800 eura, stvoriti mnogo bolji ambijent za život mladih ljudi u Crnoj Gori. U narednom periodu ćemo predložiti i druge konkretne mjere s ciljem unapređenja njihovog sveobuhvatnog društvenog položaja – najavila je resorna ministarka Anđela Jakšić-Stojanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. septembar 2024 02:23