Naučna konferencija u Rektoratu / - MINISTARSTVO ODBRANE
05/06/2024 u 20:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vojska Crne Gore biće posvećena očuvanju mira

Ministarstvo odbrane i Istorijski institut Univerziteta Crne Gore organizovali su naučnu konferenciju povodom 170 godina od vojne reforme knjaza Danila Petrovića Njegoša.

Konferencija je  održana u prostorijama Rektorata UCG i Centra za obuku Vojske Crne Gore.

- Odbrambeni rat je bio konstatan u vjekovima naše istorije. Tako se i danas sjećamo velike reforme koje je knjaz Danilo sproveo. U maniru prosvećenog vladara promišljao je o neophodnom unapređenju i organizaciji crnogorske vojske i njenom ustrojstvu na moderan način približno Oružanim snaga tadašnjih vodećih sila - kazao je državni sekretar u Ministarstvu odbrane Marko Marković.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, on je istakao da su kroz hrabrost i volju snovi o slobodnoj Crnoj Gori postali stvarnost.

- Snaga država ne ogleda se samo u moći upotrebe oružanih sredstava, koliko u sposobnosti održavanja mira. Vojska Crne Gore biće posvećena očuvanju mira samostalno i u zajednici sa drugima uvijek prva da pritekne i potonja da ostane. Neka nam prolazno ne zakloni ono konačno i neka čast bude svetionik na početku i na kraju svakog puta - poručio je Marković.

DIrektor Istorijskog instituta, dr Radenko Šćekić, je govorio o procesu transformacije crnogorske vojske, od narodne do moderne oružane snage 21.vijeka.

Krapović-Ardeleanu: Saveznice da pokažu odgovornost kroz ulaganje u odbrambene kapacitete

- Institut UCG, kao najstarija naučna ustanova u državi, ovim i sličnim naučnim skupovima tokom ove godine, će nastojati da da doprinos, kako razvoju istorijske nauke tako i rasvetljavanju brojnih spornih pitanja iz naše bliže ili dalje prošlost - poručio je on.

Istoričar dr Srđa Martinović podsjetio je da su reformom knjaza Danila uvedeni oficirski i podoficirski činovi, vojna obilježja na crnogorskim kapama, a formacija vojske je podijeljena na desetine i stotine, uz obnovu Garde kao elitne jedinice.

Na konferenciji su govorili i eminentni naučnici i stručnjaci, doktori nauka Dražen Božović, Slavko Burzanović, Žarko Leković i Budimir Aleksić, kao i magistri Ivan Radulović i Filip Vučetić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. jun 2024 07:33