/ FOTO: AMERIčKA AMBASADA
02/09/2022 u 12:57 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Volonteri Mirovnog korpusa vraćaju se u Crnu Goru

Mnogo smo uzbuđeni što smo dio istorijskog povratka volontera u Crnu Goru, rekla je američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke

Mirovni korpus u Crnoj Gori će 3. oktobra poželjeti dobrodošlicu volonterima američkog Mirovnog korpusa, koji će služiti rame uz rame sa članovima zajednica širom zemlje.

- Volonteri nijesu služili u Crnoj Gori od kada su evakuisani u martu 2020. godine zbog pandemije COVID-19. To je bio jedinstveni slučaj u 60-godišnjoj istoriji agencije da su volonteri evakuisani širom svijeta. Od tada, zaposleni Mirovnog korpusa u Crnoj Gori nastavili su angažman u partnerskim zajednicama kroz pilotiranje programa virtuelne službe, implementaciju virtuelnih obuka za nastavnike engleskog jezika, kao i kroz dalju izgradnju odnosa sa crnogorskim partnerima- saopšteno je iz američke ambasade.

“Mnogo smo uzbuđeni što smo dio istorijskog povratka volontera u Crnu Goru”, rekla je američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke (Judy Rising Reinke) na sastanku u Podgorici 2. septembra, tokom kojeg su Ministarstvo prosvjete, Ambasada SAD i američki Mirovni korpus zajednički najavili povratak volontera u Crnu Goru.

“Od marta 2020. godine, zaposleni Mirovnog korpusa, sa sjedištem u Podgorici, rade na jačanju temelja našeg novog programa u Crnoj Gori. Sada smo spremni da ponovo pokrenemo volontersku službu i dočekamo ovaj istorijski trenutak sa našim partnerima u zajednicama, kao i sa našim zaposlenima,” rekla je Megan Vilson (Megan Wilson), direktorica američkog Mirovnog korpusa. Ministar prosvjete Miomir Vojinović je tokom sastanka govorio o značaju kvalitetnog obrazovanja, istakavši da će “saradnja sa volonterima Mirovnog korpusa dodatno obogatiti učenje engleskog jezika u našim školama.”

Na zahtjev Vlade Crne Gore, volonteri će se angažovati u sektoru obrazovanja.

Oni će biti smješteni u javnim školama i fokusirati se na podučavanje engleskog jezika zajedno sa svojim crnogorskim nastavnicima saradnicima, u koordinaciji sa rukovodiocima lokalnih škola i partnerom Mirovnog korpusa - Ministarstvom prosvjete.

- Volonteri će takođe sa svojim nastavnicima saradnicima raditi na uključenju mladih u vannastavne klubove, edukativne kampove, sportske inicijative i slične aktivnosti. Tokom službe, volonteri se, zajedno sa članovima zajednice, takođe uključuju u sekundarne projekte koji mogu biti inicijative za ekonomski razvoj, lokalne volonterske aktivnosti i ekološki projekti- navode u saopštenju. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 22:30