VUJOVIĆ ISTALER / - FOTO: MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA
18/09/2024 u 19:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vujović: EU će snažno podržati Crnu Goru u reformskim naporima

Napredak Crne Gore u oblastima poput medijske regulative i borbe protiv dezinformacija izuzetno je značajan za evropsku budućnost, zaključeno je na sastanku izmedju novog ambasadora Evropske unije u Crnoj Gori Johan Satlera i ministarke kulture i medija, Tamare Vujović.

Ministarka Vujović mu je čestitala na imenovanju, te naglasila da će njegovo bogato iskustvo  dodatno ojačati evropski put Crne Gore, isktičući dobijanje IBAR-a kao ključnu prekretnicu u evropskim integracijama.

- Za samoosam mjeseci nova Vlada uspjela je deblokirati proces evropskih integracija zahvaljujući stvaranju evropskog konsenzusa u društvu, te odgovornom radu Vlade i Skupštine, kao i velikim diplomatskim naporima. Spremni smo za nastavak reformi, posebno u oblasti medijskog zakonodavstva, koje su ključne za usklađivanje sa standardima Evropske unije. Nova zakonska rješenja usmjerena su na jačanje slobode i profesionalizma u novinarstvu, borbu protiv govora mržnje i dezinformacija, te promociju medijskog pluralizma- kazala je Vujović.

U tom kontekstu, Ministarstvo je, kako je dodala, pokrenulo inicijativu za izmjenu Krivičnog zakona, s ciljem strožeg sankcionisanja govora mržnje, prepoznajući njegovu destruktivnu prirodu i ozbiljne posljedice po društvenu harmoniju i ljudska prava.

Ministarstvo kulture poništilo prvo rješenje, Vlada će odlučiti o spomen-obilježju Amfilohiju

- Ova inicijativa ima za cilj da doprinese zaštiti svih građana od negativnih efekata govora mržnje, kako u medijima, tako i na društvenim mrežama i drugim digitalnim platformama. U skladu sa novim medijskim zakonima, uvedene su značajne promjene koje dodatno osnažuju transparentnost i odgovornost u medijskom sektoru.  Novim zakonima se uvode stroži kriterijumi za medije, kao što su obavezna registracija, samoregulacija, te jasna pravila za zaštitu izvora informacija i sankcionisanje širenja govora mržnje- navela je Vujović.

U okviru usklađivanja sa evropskim standardima Crna Gora, kako je kazala, implementira ključne evropske akte kao što su EMFA i DSA, s ciljem unapređenja slobode medija, odgovornosti digitalnih platformi i zaštite prava građana u digitalnom okruženju.

Takođe, sagovornici su se saglasili da kultura igra ključnu ulogu u izgradnji evropskih vrijednosti i identiteta, te da je unapređenje kulturnog sektora jedan od prioriteta Ministarstva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 19:42