/ - FOTO: MKM, TAMARA VUJOVIć MINISTARKA
26/06/2024 u 15:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vujović: Otvoreno novo poglavlje u odnosima CG i EU, ministarstvo dalo doprinos

Današnja međuvladina konferencija, na kojoj smo dobili pozitivni IBAR, otvara novo poglavlje u odnosima između Crne Gore i Evropske unije, a našim građanima približava dugo čekane perspektive i mogućnosti.

To se navodi u saopštenju Tamare Vujović, ministarke kulture i medija.

- Posvećenost Crne Gore i naše Vlade evropskoj agendi i ostavreni mjerljivi retultati ključ su ovog uspjeha, a administracija Ministarstva kulture i medija, sa usvojenim medijskim zakonima, dala je ovom procesu snažan doprinos. Nakon limitiranog progresa koji je Crna Gora ostvarivala kada je riječ o slobodi izražavanja i sektoru medija, usvajanje Zakona o medijima, Zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama i Zakona o javnom medijskom servisu, na prijedlog Vlade, koji su bili dio uslova za dobijanjem pozitivnog IBAR-a, ostvaren je značajan napredak u unapređenju položaja i slobode medija, kao i demokratskih principa - navodi Vujović.

Spajić: Večeras ćemo slaviti jedan istorijski trenutak za Crnu Goru

Dodaje da ovi zakoni su rezultat dugotrajnog procesa konsultacija sa svim zainteresovanim stranama, uključujući medije, nevladine organizacije, sindikate, kao i vas, naše cijenjene međunarodne partnere.

- Ekspertska podrška naših evropskih partnera bila je ključna u oblikovanju  zakona  koji će osigurati slobodu izražavanja, veća prava novinara i veću odgovornost medija, po evropskim standardima i direktivama. Njihovo jednoglasno usvajanje u Skupštini nastalo je kao rezultat odgovornosti i zrelosti svih političkih subjekata koji su, svjesni važnosti dobijanja pozitivnog IBAR-a, prepoznali napor Vlade da procese značajne za dobrobit građana što prije dovede do kraja - smatra ona.

Prema njenim riječima, nepokolebljivo je naše opredjeljenje za unapređenje medijskih sloboda i demokratskih standarda i zbog toga su transparentnost, odgovornost i profesionalizam temelji na kojima ćemo graditi naš medijski sektor i imati objektivno informisane građane.

- Unaprijedili smo zakonodavni okvir, a naš budući najvažniji zadatak je dosljedna primjena usvojenih zakona, kako bi uspješno odgovorili novim izazovima i tehnološkim promjenama u medijskom pejzažu. Stvorićemo medijski prostor u kojem će se poštovati visoki standardi izvještavanja, što je ključno za informisanje građana i zdravo funkcionisanje demokratskog društva, a kredibilna i efektivna samoregulatorna tijela, uz medijski pismene i aktivne građene dodatno će doprinijeti integritetu i profesionalnosti medija. Hvala vam što ste prepoznali napore koje smo uložili u proces koji je rezultirao usvajanjem tri važna zakona i hvala vam što ćemo i ubuduće zajedno raditi na njihovoj uspješnoj primjeni, kao i unapređenju medijskog okvira Crne Gore, prve buduće članice Evropske unije - ističe Vujović.

Navodi da su spemniji nego ikad da pregovaramo i ispunjavamo predpristupne zadatke, koji će ne samo ojačati vladavinu prava u našoj zemlji, već ukupno poboljšati  kvalitet života naših garđana.

- U Evropskoj uniji imamo snažne partnere koji će nastaviti da podupiru svaki naš naredni korak na integracionom putu - zaključuje Vujović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 15:22