фото: Александра Ковачевић / - фото: Александра Ковачевић
09/12/2021 u 20:23 h
Aleksandra KovačevićAleksandra Kovačević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Замјеница Омбудсмана Снежана Мијушковић: Дјеци треба обезбиједити сигурно онлајн окружење

Она је упозорила на недостатак стручног кадра за рад са дјецом у основним и средњим школама у читавој држави

Замјеница Заштитника људских права Снежана Мијушковић одржала је данас предавање на Факултету политичких наука у оквиру којег је представила и Коментар 25 уз Конвенцију о правима дјетета.

Предавање је отворио декан Факултета политичких наука проф. др Милан Марковић који је честитао на досадашњим активностима у области заштите права дјеце Омбудсману Синиши Бјековићу, замјеници Омбудсмана Снежани Мијушковић и савјетници за област права дјетета Душки Шљиванчанин.

Замјеница Омбудсмана казала је да је период коронавируса разоткрио све оне нелогичности и недостатке нашег система, те да је препозната потреба за доношењем Коментара 25,  који нуди добре смјернице за остваривање већег степена поштовања права дјеце.

 - Овим Коментаром се први пут признаје да осим реалног живота постоји и онлајн свијет. Коментар 25 даје тачне препоруке шта чланице треба да ураде да обезбиједе дјеци сигурно онлајн окружење -  објаснила је Мијушковићева.

Уочи обиљежавања годишњице постојања ове Институције и Међународног дана људских права замјеница Омбудсмана истиче да Институција из године у годину биљежи значајан напредак, те да се повећава број пријава грађана.

image

фото: Александра Ковачевић

- фото: Александра Ковачевић

 - Осим непосредног рада на предметима, значајни дио нашег посла су и превентивне активности. Јавности указујемо на међународне стандарде када су у питању права дјеце са посебним освртом на Комитет за права дјетета УН-а. Радили смо посебна истраживања за потребе обавјештавања Комитета, а свакодневно комуницирамо и сарађујемо са самом дјецом, првенствено кроз Мрежу златних савјетника - нагласила је она.

Мијушковићева упозорава на недостатак стручног кадра за рад са дјецом у основним и средњим школама у читавој држави.

 - Нажалост, још увијек имамо ситуацију гдје у школама до 500 ученика имамо једног стручњака - психолога. Они не могу квалитетно да одговоре захтијевима дјеце и она остају ускраћена за тај вид подршке. Недостак кадрова и стручњака уско специјализованих за рад са дјецом није само проблем наше државе, са тим се суочавају и земље Европске уније попут сусједне Хрватске - објаснила је она.

Савјетница за област права дјетета Душка Шљиванчанин казала је да се дјеца у великом мјери не обраћају Институцији јер не знају шта је и како им може помоћи Омбудсман.

image

фото: Александра Ковачевић

- фото: Александра Ковачевић

  - Схватили да се ми морамо обратити дјеци и научити их о њиховим правима. Задатак ове мисије је да направити демократичније друштво које поштује права свих, а то ћемо урадити управо кроз дјецу -  нагласила је Шљиванчанинова.

Омбудсман Синиша Бјековић истакао је да право да би постојало мора да буде прописано.

 - Једино је изузетак дискриминација јер се може десити да утврдимо да право не постоји за ту странку, али да постоји дискриминација. Систем заштите људских права се не везује искључиво за систем законитости јер се и ту мора водити рачуна о постојању дискриминације -  закључио је Заштитник људских права и слобода.

Аутор текста је Александра Ковачевић, студент друге године мастер студија Факултета политичких наука, смјер новинарство

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 20:16