Борељ  / Фото: Агенције
25/11/2021 u 06:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Жозеп Борељ и комесарка ЕУ: Стављање родне равноправности на прво мjесто

Морамо вратити људски развоj на прави пут, не остављаjући за собом ниjедну жену или дjевоjчицу, поручују они у ауторском тексту за Дан

Ауторски текст за Дан вискоког представника Европске уније Жозепа Бореља и комесарке ЕУ Јуте Урпилајнен, као и министара вањских послова и развоха 24 земље чланице

Риjетко су гдjе у свиjету права жена и дjевоjчица доведена у питање као у Авганистану. Веома забрињаваjу наjновиjа дешавања. Европска униjа jе jасно ставила до знања да ће будућа развоjна помоћ Униjе Авганистану зависити од поштовања међународног правног оквира и норми о људским правима, укључуjући права жена и дjевоjчица.

ЕУ jе одлучна и опредиjељена да настави да подржава жене и дjевоjчице у Авганистану и широм свиjета, држећи се своjих вриjедности и увjерења.

Заjедно с људским правима, слободом и демократиjом, равноправност представља jедну од основних вриjедности коjе Европску униjу чине оним што jесте. Она наша друштва чини богатиjима и jача њихову отпорност. Родна равноправност jе неизоставни дио мира, безбjедности, економског просперитета и одрживог развоjа. Штавише, одбрана и промоциjа родне равноправности захтиjеваjу се и уговорима ЕУ.

Зато су политичке, оперативне и финансиjске активности на промоциjи и очувању напретка у родноj равноправности политички приоритет и кључни циљ ЕУ. Акциони план за родну равноправност III и нови буџет ЕУ за вањске акциjе пружаjу смjернице за глобалне активности коjе воде ка родно равноправном свиjету. Блиско сарађуjемо с мултилатералним, регионалним и билатералним партнерима, укључуjући организациjе цивилног друштва, како бисмо постигли те циљеве. Пред нама jе jош дуг пут; нема мjеста за опуштање. Међутим, иако остаjу многи изазови, заjедно смо jачи.

Криза ковида-19 jе у многим земљама продубила постоjеће родне неjеднакости у различитим областима: образовање, стручне обуке, здравство, сигурност и безбjедност, сексуално и репродуктивно здравље и права, сфера одлучивања и економске могућности.

Затварања узрокована ковидом-19 често су доводила до пораста родно заснованог насиља, посебно насиља у породици, док jе смањен приступ жена и дjевоjчица услугама сексуалног и репродуктивног здравља. У исто вриjеме, значаjан дио терета његе пао jе на жене и дjевоjчице. Радници у неформалноj економиjи и на нискоквалификованим пословима (од коjих су већина жене), мигранти и припадници мањина више су изложени ризику и суочаваjу се са вишеструким и укрштеним облицима дискриминациjе.

Осим тога, затварање школа изложило jе дjевоjчице повећаном ризику од сексуалне експлоатациjе, ране трудноће, дjечjег рада и присилног брака. Фонд Малала процjењуjе да додатних 20 милиона дjевоjчица ризикуjе да напусти школовање, што чини укупно 150 милиона дjевоjчица – еквивалент трећини становништва ЕУ – без изгледа за образовање.

Према недавном извjештаjу УН-а, воjна потрошња jе и у 2020. години у коjоj jе доминирала пандемиjа корона вируса надмашила свjетску потрошњу за здравство. За одрживи опоравак од пандемиjе ковида-19 морамо удвостручити напоре на промоциjи родне равноправности.

Сада jе вриjеме да се уради више.

Оваj изазов захтиjева глобални одговор и с њим треба да се ухватимо у коштац сада, када градимо будућност у коjоj желимо да одрастаjу наша дjеца и унуци, у постпандемиjском свиjету коjи ће бити равноправниjи, разноликиjи и гдjе ће jеднаке могућности бити стварност. Морамо да се позабавимо укориjењеним узроцима родне неравноправности и родно засноване дискриминациjе, како бисмо створили одрживу промjену.

image

Урпилајнен 

Фото: Агенције

Европска униjа и њене државе чланице, као и европске финансиjске институциjе, стаjале су током пандемиjе уз жене и дjевоjчице свиjета. Као Тим Европа, већ смо мобилизовали 46 милиjарди еура као подршку за преко 130 партнерских земаља, са посебним фокусом на жене и младе.

Ево три примjера коjа то илуструjу: у Непалу смо помогли милион дjевоjчица и дjечака да наставе школовање кроз учење преко радиjа. У Тогу смо подржали стварање шеме универзалног дохотка и именовање жена на чело нових општина. Широм свиjета Инициjатива Спотлаjт ЕУ-УН помогла jе 650 хиљада жена и дjевоjчица да сприjече или да се ослободе насиља над њима, истовремено едукуjући 880 хиљада мушкараца и дjечака о позитивноj мушкости, ненасилном рjешавању сукоба и родитељству.

Ипак, да бисмо одговорили на растуће изазове, морамо чинити више и боље. То jе сврха Акционог плана за родну равноправност III, коjи промовише лидерство и смислено учешће жена, дjевоjчица и младих у политичком, економском, друштвеном и културном животу, као и у свим питањима коjа се односе на мир и безбjедност широм свиjета.

Радимо на томе да људски развоj вратимо на прави пут. 

Оваj план сада остваруjемо уз помоћ новог Инструмента за сусjедство, развоj и међународну сарадњу (НДИЦИ) – Глобална Европа, вриjедног 79,5 милиjарди еура, коjи ће подржати вањско дjеловање ЕУ у наредних седам година.

У фокусу ће бити подршка образовању уопште, али посебно образовању дjевоjчица. Баш као што подржава образовање у ванредним ситуациjама, ЕУ jе радила са партнерским земљама током пандемиjе како би се смањио њен утицаj на учење и добробит дjеце и како би се дjеци омогућио сигуран повратак у школу.

Као Тим Европа већ обезбjеђуjемо више од половине укупне глобалне помоћи образовању, али ћемо додатно повећати средства како бисмо промовисали родну равноправност кроз квалитетно образовање на свим нивоима. Наше заjедничко обећање за Глобално партнерство за образовање, дато у jулу и вриjедно 1,7 милиjарди еура – намиjењено трансформациjи образовања за дjевоjчице и дjечаке у 90 земаља и териториjа – дио jе овог новог почетка.

Умножавамо напоре на свим нивоима, од подршке образовању жена и дjевоjчица и економских могућности до побољшања њиховог приступа услугама сексуалног и репродуктивног здравља. До 2025. године 85 одсто свих нових вањских активности ЕУ – у свим секторима – доприниjеће родноj равноправности и оснаживању жена.

Ово се сада финализира са нашим земљама-партнерима, на основу блиских консултациjа с организациjама цивилног друштва, активистима за женска права и младима.

Морамо вратити људски развоj на прави пут и постићи циљеве одрживог развоjа до 2030. године, не остављаjући за собом ниjедну жену или дjевоjчицу.

Кључно jе да у томе успиjемо.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 00:51