Владика Јоаникије јуче служио литургију у Мурину / - Д. Ј
04/05/2021 u 17:26 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Муринска голгота опомиње

Помен жртвама НАТО бомбардовања у Мурину, Епископ Јоаникије поручио

Поводом 22 године од НАТО бомбардовања Мурина, епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Јоаникије служио је литургију у Цркви Света Петка, након чега је крај спомен-чесме у центру те варошице одржао помен невино страдалим жртвама. Уз подсјећање да су 30. априла 1999. током НАТО бомбардовања у овом мјесту погинули Мирослав Кнежевић, Оливера Максимовић, Јулијана Брудар, Вукић Вулетић, Манојло Коматина и Милка Кочановић, владика Јоаникије је казао да муринска голгота сјећа и опомиње на вријеме када је агресор невине жртве прогласио колатералном штетом. Владика Јоаникије је у присуству породица страдалих, представника бројних институција, политичких партија, удружења и грађана, истакао је да је то ужасна констатација коју могу изговорити само они који су изгубили памет.

– Безбожни агресори имали су једну ријеч у оваквим случајевима када гину невини од њиховог бомбардовања, а то је колатерална штета. То ју ужасан термин, тако ужасно језива ријеч да је могу изговорити само они који су се опасали земаљском силом, а изгубили памет и људско осјећање. Не може нико бити успутна штета. Не можемо појмити какви су то умови и какви су то ликови. У сваком случају, такву ријеч могу изговорити само они који су изгубили људску памет, част и осјећање људскости. Нарочито кад се ради о невиним жртвама, о дјеци. А овдје су пострадала и дјеца која нас подсјећају на наше вјековно страдање – нагласио је владика Јоаникије.

Нема политизације, заједничка осуда

У име мјесне заједнице Мурино говорио је Бранислав Оташевић који је истакао да се овакви скупови никада не смију политизовати, већ да морају да представљају заједничку осуду оних који су прије 22 године посијали смрт у овој варошици.

Истакао је да случај у Мурину подсјећа и на страдање невине дјеце која су за вријеме Другог свјетског рата избјегла у ове крајеве са Косова и Метохије.

– Дјевојчице, сестре од тетака Јулија и Оливера, које су након што су избјегле са Косова, страдале овдје у Мурину, подсјећају нас на ону избјеглу дјецу са Косова и Метохије која су за вријеме Другог свјетског рата у Велици и Доњој Ржаници потражила спас од фашистичких злочина. Колико је дјеце тада која су дошла са Косова и Метохије пострадало заједно са величком, ржаничком и горњеполимском још није установљено. За ове који су живјели овдје и овдје рођени и уписани у књиге углавном се зна, али онај ко је избјегао често је остао без ичега, а и без књиге рођених. Још трагамо за жртвама са Косова и Метохије из 1944. године. Они су пострадали само зато што су били православни хришћани и Срби по националности – изјавио је Јоаникије.

Нагласио је и да се храм у Мурину посвећен Светој Петки гради на жртвама невино страдалих приликом НАТО агресије.

– Као што је и Христова жртва просвијетлила цио свијет и привела Богу, честитости и правди све оне који се клањају крсту Христовоме, тако су и муринске жртве овоме мјесту дале нови живот. Овдје се подиже овај лијепи величанствени храм. Иако га граде људи својим прилозима и својим трудом и љубављу, он ниче из крви невине дјеце и невиних жртва са Мурина. Зато се када вршимо помен, прво сабирамо у цркви да послужимо Свету службу Божију, да поменемо жртве на светом богослужењу у храму, па се онда сабирамо и овдје поред овог споменика – нагласио је Јоаникије.

Истакао је да муринске жрве опомињу и упућују да се живи у слози и заједништву.

– Ове жртве нас много обавезују, оне продубљују наше памћење и наше сјећање и сабирају нас и оплемењују нас и опомињу нас да живимо у међусобној љубави, да чувамо једни друге, да се не дијелимо, да се не свађамо, да не правимо међусобне расколе да будемо сложни и јаки, да будемо чврсти у вјери поштењу и доброти. Овим жртвама вјечни покој у царству небеском и животворном Христовом наручју. Њиховим породицама дај Боже утјехе и снаге и свакога напретка и свима вама, драга браћо и сестре, нека Бог дарује свако добро и нека вас Бог награди за ову љубав, а посебно оне који су се потрудили да се овај помен редовно одржава и да се овај споменик и ово мјесто држе у чистоти – поручио је владика Јоаникије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. septembar 2024 09:00