/ Јоаникије и Бечић
04/05/2021 u 16:20 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Јоаникије: Скупштина на челу са Бечићем исправила неправду

Ништа друго да нису учинили него то, онда је то велико. А учиниће, ако Бог да, још доста, изјавио је владика Јоаникије

Предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић присуствовао је васкршњој светој архијерејској литургији у Манастиру Ђурђеви ступови у Беранама, коју је служио епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Јоаникије. Епископ будимљанско-никшићки се том приликом посебно осврнуо на усвајање Закона о слободи вјероисповијести. Како је саопштено, он је истакао да треба темељно даље да градимо смисао нашег живота и наше радости и нашега заједништва и да васкрсење Христово и његова побједа над смрћу обнове нашу природу, наше срце, наше мисли и наше заједништво. Исказао је задовљство због чињенице што су у Беранама били присутни представници највише власти Црне Горе, на челу са предсједником Скупштине, коме је одао посебно признање и захвалност што је имао толико велики удио у измјенама „оног наказног закона и свега онога што је било штетно у Закону о слободи вјероисповијести који је донијела ранија власт“.
– Скупштина Црне Горе, са свим посланицима, на чијем је челу Алекса Бечић, све је то очистила и ускладила са Уставом Црне Горе и донијела један цивилизовани закон који успоставља равноправност и слободу свих вјера у Црној Гори. Ништа друго да нису учинили него то, онда је то велико. А учиниће, ако Бог да, још доста – казао је владика Јоаникије.

ДФ: Вјерујемо да нам се владика искрено диви због храбрости

Демократски фронт је реаговао на изјаву епископа будимљанско-никшићког Јоаникија, истичући да је њихов допринос усвајању Закона о слободи вјероисповијести био знатно већи, „скоро два пута више од похваљених“, али су и захвалили Демократама што су помогли у његовом изгласавању.
– Ми се радујемо томе, баш као што смо поносни што уважени владика није нас истицао и издвајао да би нас сачувао од опасности сујетних осјећања или, не дај Боже, од неке незаслужене политичке користи коју би такве ријечи нехотично могле произвести. Можете мислити колико свети владика поштује нашу заједничку борбу против безбожничког закона када је све то морао да прећути и истакне доприносе само оних који те вечери када је све почело нису били заједно с њим и нама. Сигурни смо да нам се, заправо, у себи искрено диви због исказане храбрости и добијеног благослова од блаженопочившег патријарха Иринеја за почетак мирних и Богу пријатних литијских окупљања – саопштили су из ДФ-а.


Он је свима честитао празник, уз жељу да ову радост осјете у својим срцима, да је унесу у своје домове, у своје породице.
– Да сви заједно добијемо снагу да радимо по добру, да ширимо братску љубав, да изграђујемо нашу отаџбину, да чувамо наше светиње, да поштујемо наше коријене, да идемо увијек напријед – рекао је владика Јоаникије.
Бечић је у васкршњој честитки свештенству, монаштву, вјерницима, свим грађанкама и грађанима православне вјероисповијести и свима који Васкрс прослављају по Јулијанском календару пожелио да тај дан прославе у добром здрављу, испуњени унутрашњим миром, прихваћеним молитвама и надом у боље сјутра за сав народ.
– Дистанца је једна од ријечи које смо најчешће слушали током цијеле претходне године. Но, вјерујем да је то подстицај свакоме од нас за промишљање о дубљем смислу оног што представља њена супротност, а то је потреба за узајамношћу и блискошћу са људима. Позив на зближавање и превазилажење подјела овај празник би нам упућивао и у редовним околностима, али у оваквим то је позив на солидарност, на „чување себе од другог и другога од себе“– поручио је предсједник црногорског парламента.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. septembar 2024 12:39