/ - ASP
06/07/2023 u 12:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ASP: Alijevi potvrdili vlasništvo u Portonovom, država gubi milione zbog lošeg ugovora

Osim varijabilne zakupnine, strani investitor plaća i fiksnu zakupninu, a to je 1 euro godišnje po kvadratu zemljišta (oko 240 hiljada kvadrata), naveli su iz Akcije za socijalnu pravdu

Nakon više od deceniju od potpisivanja ugovora o dugoročnom zakupu za turistički razvoj lokacije Kumbor u Herceg Novom, koji je 2012. godine zaključen sa državnom naftnom kompanijom Azerbejdžana „Socar“, prvi put je zvanično potvrđeno da je luksuzni resort u vlasništvu porodice predsjednika te zemlje Ilhama Alijeva, koja ima pravo da njime gazduje još minimum 80 godina, saopštili su iz Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

- U isto vrijeme, analiza Akcije za socijalnu pravdu pokazuje da je za samo nekoliko godina zbog loše ugovorenog posla o dugoročnom zakupu država već izgubila oko 3,2 miliona eura, jer je najmanje toliko mogla da naplati od varijabilne zakupnine, da tokom direktnog pregovaranja sa stranim zakupcem obračun te naknade nije ugovoren u njegovu korist, a na štetu države - naveli su iz ASP-a.

Naime, tenderom je bilo propisano da će se varijabilna zakupnina računati od poslovnog prihoda, ali je naknadno dogovoreno da to bude u odnosu na ostvarenu neto dobit. Zakupac trenutno posluje s minusom, a da se računala varijabilna zakupnina prema poslovnom prihodu i predloženom procentu obračuna, država je do sada po tom osnovu mogla prihodovati oko 3,2 miliona eura.

- S obzirom na nevjerovatno dug period dugoročnog zakupa, to se može pretpostaviti da će, zbog ovako štetno definisanih ugovornih uslova, država izgubiti dodatne milione eura, koji su mogli da se sliju u kasu svih građana i iskoriste za dobrobit kompletnog crnogorskog društva. Osim varijabilne zakupnine, strani investitor plaća i fiksnu zakupninu, a to je 1 euro godišnje po kvadratu zemljišta (oko 240 hiljada kvadrata). Ranije je objavljeno da je platio fiksnu zakupninu unaprijed za 45 godina, odnosno nepunih 11 miliona eura, što je cijena jedne luksuzne vile koja se prodaje na lokaciji, pa samo ovo dovoljno govori o potcijenjenom ugovorenom iznosu i fiksne zakupnine, koja je prihod države Crne Gore - navode iz ASP-a.

Navode da turističkim resortom u Herceg Novom gazduje firma „Azmont Investments“, a u međuvremenu je ta kompanija kroz svoj zvanični finansijski izvještaj prvi put potvrdila vlasništvo članova porodice azerbejdžanskog predsjednika Alijeva nad resortom u Novom.

Firma „Azmont Investments“ je osnovana u vrijeme zaključenja ugovora o dugoročnom zakupu za turistički razvoj lokacije u Kumboru, nekadašnjoj vojnoj lokaciji, koja se nalazi na izvanrednom mjestu i maltene na samoj obali mora. Vlasnik „Azmont Investmentsa“ je samo prvih godina bio Socar, a potom je posredstvom firmi osnovanih u Holandiji i prenosa udjela to postala Azerbaijan Global Investment, iza koje se krio kapital porodice Alijev.

- Prije nekoliko godina se krajnje vlasništvo u Azerbaijan Global Investment sa porodicom Alijev posredno povezivalo preko gruzijske podružnice Pasha banke, kao jedne od vlasnički povezanih kompanija, zahvaljujući prije svega gruzijskim propisima da se u vlasničkoj strukturi moraju označiti pojedinačno lica koja primaju direktne prihode, a ne pravna lica koja su osnivači.

U toj banci su dvije predsjednikove kćerke Lejla i Arzu imale većinsko vlasništvo, a dio vlasništva njihov djed Arif Pašajev, a sada izvještaj „Azmont Investments“ za 2022. godinu prvi put potvrđuje vlasništvo predsjednikovih kćerki i bliskog rođaka. „Krajnji vlasnici matičnih kompanija su Lejla i Arzu Alijeva i Mir Jamal Pašajev“ - navodi se u finansijskom izvještaju.

Istovremeno, podaci o vlasništvu gruzijske podružnice u Pasha banci pokazuju da kćerke azerbejdžanskog predsjednika na kraju protekle godine imaju po 34,9 odsto vlasništva, njihov djed Arif 19,5 odsto, a rođak Mir Jamal Pašajev 10,6 odsto udjela.

Inače, zakupac je prikazao da je do kraja prošle godine u resort u Novom uložio 830 miliona, ali nije poznata struktura tih ulaganja. Ranije je zakupac u troškove investicije obračunavao i plaćenu fiksnu zakupninu, troškove plata i poreza na njih, troškove osiguranja...do sredine 2020. je prikazao da su konsultantske i projektantske usluge iznosile nevjerovatnih 73 miliona.

- Posljednji finansijski izvještaj pokazuje da je vrijednost nekretnina, opreme, postrojenja „Azmont Investmentsa“ oko 153 miliona eura. Istovremeno, prikazan je osnovni kapital kompanije od oko 390 miliona eura - saopštili su iz ASP-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:42