Akcija za socijalnu pravdu / - ASP
17/10/2024 u 12:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

ASP: EPCG predviđa rast cijene struje šest odsto godišnje

Elektroprivreda (EPCG) projektuje da će u naredne četiri godine cijene struje za distributivne potrošače, što uključuje i domaćinstva, prosječno rasti šest odsto godišnje, navodi se u četvorogodišnjem poslovnom planu energetske kompanije, koji je u posjedu Akcije za socijalnu pravdu.

- U ovoj godini nije planiran rast cijene aktivne električne energije za distributivne potrošače, dok je u periodu od naredne do 2028. godine planiran rast po šest odsto u odnosu na prethodnu godinu - projekcija je EPCG iz poslovnog plana, datiranog u prvom dijelu ove godine.

Iz ASP-a su naveli da je aktivna električna energija jedna od komponenti tarife za utvrđivanje cijene struje za distributivne potrošače. Ostale komponente su reaktivna energija, angažovanje mrežnog kapaciteta, naknade za gubitke u mreži, za operatora tržišta i za obnovljive izvore energije (OIE).

- EPCG projektuje da će cijena aktivne energije za domaćinstva sa jednotarifnim i dvotarifnim brojilima sa oko 43 eura po megavatu u ovoj godini, do 2028. godine dostići cijenu od oko 54 eura po megavatu - navodi se u saopštenju EPCG.

U isto vrijeme, cijena otkupa električne energije iz OIE formirana je za ovu godinu po 85 eura po megavatu, za narednu godinu je pretpostavka oko 88 EUR po megavatu, u 2026. je nepunih 91 eura, godinu kasnije oko 94 eura, a 2028. godine bezmalo 97 EUR za megavat.

- Ove cijene se zasnivaju na planu i informacijama Crnogorskog operatora tržišta električne energije. U profitabilnom poslu proizvodnje struje iz OIE, uz garantovane subvencije i otkup struje, su većinom osobe povezane sa bivšom vlašću Demokratske partije socijalista - navodi se u saopštenju.

Za ovu godinu je cijena električne energije za pokrivanje distributivnih gubitaka Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS) predviđena u iznosu od oko 100 eura po megavatu.

CEDIS je kćerka kompanija EPCG i njeno poslovanje je kao regulisana djelatnost na računima potrošača, dok dio gubitaka u distribuciji direktno pada na njihov teret. Zahvaljujući problematičnim metodološkim pravilima Regulatorne agencije za energetiku cijena struje za pokrivanje gubitaka je znatno veća, nego što je to opravdano da bude.

- Takođe, od takozvanih direktnih potrošača za Uniprom je godišnje predviđena isporuka oko 19 gigavata struje po cijeni od oko 47 eura po megavatu, u narednoj godini projekcija je 50 eura po megavatu, a do 2028. godine ta cijena bi dostigla nepunih 60 eura po megavatu - rekli su iz ASP-a.

Za nekoliko sedmica trebalo bi da bude poznato da li će za domaćinstva doći i za koliko do uvećanja cijene struje, koja je trebalo da poskupi još od ove godine, ali je to bilo spriječeno u posljednji čas.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. oktobar 2024 12:05