Предсједник Адвокатске коморе, Здравко Беговић
27/05/2021 u 13:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Беговић: Одлучни смо у остваривању својих права

Он је навео да обустава рада траје четири дана, а да је само један као година за све невољнике којима су повријеђена људска права и који траже правну помоћ

Адвокати, који су од понедјељка обуставили рад тражећи измјену Закона о фискализацији и изузимање те дјелатности из његове примјене, потпуно су одлучни у остваривању својих права дефинисаних Уставом, саопштио је предсједник Адвокатске коморе, Здравко Беговић, јавља агенција МИНА.

Он је навео да обустава рада траје четири дана, а да је само један као година за све невољнике којима су повријеђена људска права и који траже правну помоћ.

-Сваки дан је година и за правни систем, судије и тужиоце који су даноноћно обрађивали предмете. Дан је година и за Владу. Свако ће се питати како је могуће да је у једној држави обустављен рад оних који штите права обесправљених. И на крају, сваки дан је година и за нас адвокате, јер и ми имамо породице-рекао је Беговић на конференцији за новинаре.

Он је додао да избјегавање плаћања пореза није разлог због којег је Адвокатска комора тражила да буде изузета од примјене Закона о фискализацији у промету производа и услуга, као и да је то први пут да адвокати на такав начин остварују своја права, преноси Медиабиро.

-Позивам Владу да прихвати комуникацију са нама, да нам да шансу да је убиједимо да ово што тражимо није ништа што нам не припада. Због овога трпе сви они због којих постоје Адвокатска комора и Влада, они обесправљени грађани којима смо увијек били лука за остваривање права и слобода. Макар због њих морамо спустити главу и ући у преговоре- поручио је Беговић.

Подршку Адвокатској комори Црне Горе пружиле су колеге из адвокатских комора Србије и Војводине. Предсједник Адвокатске коморе Србије, Виктор Гостиљац, казао је да грађани, без обзира што се ради о фискализацији, треба да буду уз своје адвокате, јер су адвокати увијек уз своје грађане.

-Ми кажемо да смо посљедња брана у одбрани зајамчених права грађана, зато што смо независни. Ако ми будемо у проблему, онда смо сви у проблему. Ако адвокати не раде, грађани не могу да остварују права. Држава не смије да има проблем с адвокатуром, јер однос државе с адвокатуром говори каква је то држава- рекао је Гостиљац.

Он је додао да црногорска адвокатура чува своју независност и да грађани могу бити поносни на адвокате.

Потпредсједница Адвокатске коморе Војводине, Биљана Бјелетић, сматра да адвокатура не би требало да се комерцијализује и потпада под привредну дјелатност.

-Суштина је грађанин, заштита његовог права и могућност пружања правне помоћи том грађанину. Није окосница система адвокат. Постоји систем да се наплати порез, постоји систем уколико неко не жели да га плати како ће се до те наплате доћи, али то се не рјешава овим законом. Наплата пореза није предмет овога закона- навела је Бјелетићева.

Она је поручила да адвокатима ресорно треба да буде министарство правде, а не финансија.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 09:46