никола груевски / - нет
11/05/2022 u 14:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Скопље разматра нови захтјев за изручење Груевског

Пресуда у случају „Плацеви на Водном“ није правоснажна и о њој ће морати да се изјасни Апелациони суд у Скопљу

Министар правде Сјеверне Македоније Никола Тупанчевски изјавио је да се разматра нови захтјев Будимпешти за изручење бившег премијера Николе Груевског, који је 2018. побегао у Мађарску да би избјегао издржавање двогодишње затворске казне у случају "Тенк".

Тупанчевски је указао на новонастале околности алудирајући на недавну пресуду на судјењу за присвајање пара странке на чијем је челу био и куповину грађевинског земљишта названом „Парцеле на Водном“ у којем је Груевски првостепено осуђен на седам година затвора.

- Поново се прави процјена у ком приступу треба обновити тај захтјев због неких других околности. Претпостављам да сте у току са новим пресудама и то нам све даје обавезу да будемо опрезни јер знате да смо у више наврата одбијени, рекао је Тупанчевски, а пренео портал 360степени.мк.

Пресуда у случају „Плацеви на Водном“ није правоснажна и о њој ће морати да се изјасни Апелациони суд у Скопљу.

У случају "Тенк", за незакониту куповину луксузног службеног мерцедеса, двогодишњу затворску казну Груевском је потврдио Врховни суд, а бивши премијер и некадашњи неупитни лидер ВМРО ДПМНЕ има правоснажну казну од годину и шест мјесеци затвора у случају организовања насиља над политичким противницима названом "Насиље у Центру".

Основни кривични суд у Скопљу ће 20. маја одлучивати о случају ТНТ у којем је Груевски оптужен да је у вријеме кад је био на власти наручио да се сруши зграда у изградњи бизнисмену који је са својом странком напустио коалицију са ВМРО ДПМНЕ и прешао на другу страну.

Против Груевског се у Скопљу води још неколико поступака, укључујући изборне нерегуларности у слушају названом "Титаник" и малверзације приликом изградње аутопутева, а осумњичен и да је организовао насиље над полтичким противницима у парламенту Сјеверне Македоније 27. априла 2017. године.

Портал недјељника Фокус напомиње да је Министарство правде Сјеверне Макдоније последњи пут и захтјев за изручење Груевског упутило 13. јуна 2019. године.

Тај медиј додаје да је Груевском крајем прошле године истекао трогодишњи азил, али да Мађарска није званично обавијестила Министарство правде о тренутном статусу избјеглице, односно да ли су донијели одлуку о продужењу азила.

Груевски је 2018. године, након што је претходно испразнио своје банковне рачуне са 120.000 евра, побјегао из Македоније како би избегао издржавање двогодишње затворске казне у случају "Тенк". Према истрази из Сјеверне Македоније, Груевски је у Мадјарску стигао преко Албаније, Црне Горе и Србије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:49