Зграда Прве банке у Подгорици / - LAZAR RUZIC
08/11/2023 u 17:14 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Biznismen iz RS Dalibor Matić kupuje Prvu banku

Matić je fabriku akumulatora u Somboru iz stečaja kupio krajem 2017. godine za 7,35 miliona eura a u RS je vlasnik oko 20 odsto „Pavlović banke“ kao i hotela Bistrica na Jahorini

Centralnoj banci Crne Gore u petak, 27. oktobra, firma EH Investment doo Beograd predala je zahtjev za kupovinu kontrolnog paketa akcija Prve banke, odnosno sticanja kvalifikovanog učešća, potvrđeno je RTV Nikšić.

Izvršni direktor kompanije koja hoće da kupi 44 odsto akcija Aca Đukanovića ali i još nekih manjinskih akcionara je „Marina Marini“ a suštinski iza nje stoji Dalibor Matić biznismen porijeklom iz Republike Srpske. On i u Švajcarskoj ima of šor firmu Bagataon preko koje je vlasnik ili suvlasnik nekih od većih firmi i u RS i u Srbiji.

Matić je fabriku akumulatora u Somboru iz stečaja kupio krajem 2017. godine za 7,35 miliona eura a u RS je vlasnik oko 20 odsto „Pavlović banke“ kao i hotela Bistrica na Jahorini.

Poslanik u parlamentu RS Nebojša Vukanović iznosio je proteklih godina teške optužbe na račun Matića povezujući ga za pranje novca i tvrdeći da je Matić zbog prevare hapšen u Njemačkoj i to po zahtjevu švajcarske policije ali je Matić negirao ove optužbe i najavljivao tužbu protiv Vukanovića.

Zanimljivo je da se ova finansijska operacija prodaje Prve banke dešava u zadnjim danima mandata Radoja Žugica pošto se očekuje da predsjednik Crne Gore Jakov Milatović iduce sedmice predloži kandidata za mjesto guvernera CBCG.

(Portal RTNK) 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:10