Караџић / -PRIVATNA ARHIVA
26/05/2022 u 15:58 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Број летова за 14 одсто мањи него 2019. године

Рат у Украjини утиче на прелете у броjним земљама. Ипак, у Србији и ЦГ прелети су на истом нивоу, казао је Караџић

Према наjновиjоj статистици Европске организациjе за безбједност ваздушне пловидбе, у ваздушном саобраћаjу jе остварен 27.101 дневни лет у просјеку током протекле седмице, што износи 86 одсто нивоа за маj мjесец у односу на 2019. годину, казао је за "Дан" професор Радоје Караџић.

– Може се констатовати да jе саобраћаj нешто изнад високих Еуроконтрол саобраћаjних сценариjа за оваj период 2022. године – оцијенио је Караџић.

Карактеристика jе да, како је навео, нискотарифне авио-компаниjе прошируjу капацитете, као и традиционалне авио-компаниjе у мањоj мери, посебно Туркиш ерлајнз и Луфтханса.

– Међутим, чартер авио-компаниjе су смањене (достигнувши минус 23 одсто) од рата у Украjини. Рат у Украjини утиче на прелете у броjним земљама, посебно у Литваниjи, Пољскоj, Естониjа и Летониjа на негативноj страни; Jермениjа и Грузиjа, са позитивне стране – казао је он.

Прелети преко Србиjе и Црне Горе су на истом нивоу као у истој седмици поређења у односу на маj 2019.

– Мађарска jе на + четири одсто, Хрватска jе на + један одсто прелета, Босна и Херцеговина на истом нивоу, Албаниjа на + три одсто, Македониjа на + пет одсто, што говори да се нова прерасподjела саобраћаjа за сада неће негативно одразити на наш регион – изјавио је Караџић.

Рајанер jе био наjпрометниjи оператер авиона прошле недјеље са 2.865 летова дневно у просјеку (+ 15 одсто у односу на 2019), слиједе Изиџет, Туркиш ерлајнс, Луфтханса, Ер Франс, КЛМ и Виз ер.

– Уз то треба посебно истаћи добре резултате Аеродрома Црне Горе коjи су имали два пута више путника у односу на исти период прошле године, што нам даjе реалне проjекциjе да ће ваздушни саобраћаj Црне Горе бити значаjан генератор економиjе у цjелини и посебно туристичке привреде – закључио је професор.

Д.М.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:56