Александар Дамјановић / - Архива
10/05/2022 u 08:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дамјановић: Држава да има нове мјере ако дође до новог раста цијена

Дамјановић је рекао да је битно да је снабдијевање стабилно и да неће бити несташице

Држава ће морати да има нове механизме и мјере уколико дође до новог раста цијена основних животних намирница, што сада нико не може да предвиди, саопштио је министар финансија Александар Дамјановић у емисији Добро јутро Црна Горо на ТВЦГ.

Дамјановић је рекао да је битно да је снабдијевање стабилно и да неће бити несташице.

На питање да ли смо, кад је ријеч о данашњим новим цијенама горива, могли боље, Дамјановић је навео да су смањили акцизе 40 одсто, те да би цијене на пумпама, да то нијесу урадили, биле 25 до 26 центи више, преноси портал РТЦГ.

"Не треба говорити колико је то значајно за привреду и грађане", рекао је Дамјановић.

Инфлација, како је нагласио, јесте смањила куповну моћ грађана, јер смо суочени са ситуацијом која је, када је ријеч о Црној Гори, увезена, након двогодишње пандемије и рата у Украјини.

"Црна Гора је увозно-зависна привреда, еуризована економија са мало могућности да имамо флексибилности. Трпимо посљедице. Нема више јефтине хране и енергената. Ови механизми који су на располагању државе односе се на захватање државе у цијенама основних животних намирница или нафтних деривата, а то су порез на додату вриједност (ПДВ) и акциза", сматра Дамјановић.

Он је подсјетио да је у парламенту рекао да би, када би и сву акцизу укинули, имали цијене горива на 1,4 до 1,45 ЕУР.

"Ми смо донијели одлуку да ово важи до 3. јула. Ту смо фактички обухватили четири обрачунска периода. За очекивати је да ће за мјесец-два бити много јаснија слика што се тиче дугорочних ефеката и начина снабдијевања и цијена", поручио је Дамјановић.

Нова Влада, како је напоменуо, на дневном нивоу покушава да спријечи посљедице на животни стандард грађана.

Када је ријеч о стању у финансијама, Дамјановић је рекао да ће требати времена да се изведу прави биланси.

"Оно што је суштина је да не треба преувеличавати и правити бајке. Треба бити реалан и рећи истину. Можемо ми имати оволико или онолико пара, али да се на другој страни обавезе које држава има редовно измирују", додао је Дамјановић.

Он је прецизирао да само у овом тренутку постоји дуг према Фонду здравства од 50 милиона ЕУР који нико до сада није помињао.

"На дневном нивоу постоје обавезе које ми се само појављују на столу, од нереализованих закључака Владе за потрошњу текуће резерве на нивоу од 20-ак милиона ЕУР", рекао је Дамјановић.

Билансе ће извести како би, наводи он, припремили пројекције за могући ребаланс буџета, што ће зависити од економских токова и туристичке сезоне.

На питање хоће ли пензионери добити увећане пензије, Дамјановић је одговорио да је и раније рекао да ће примијенити све законе које је усвојио парламент.

"Пробаћемо мимо тога, ако буде стабилности, да још више изађемо у сусрет пензионерима", рекао је Дамјановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 15:50