aleksandar damjanovic, ministar finansija / - BOJANA CUPIC/FLICKR.COM
21/02/2023 u 15:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Damjanović: Unosne poslove su davali privatnim kompanijama, ispravljamo greške

U mandatu tehničke Vlade Crne Gore Dritana Abazovića nekada državna, pa privatna preduzeća, ponovo postaju državna, ili pod državnom upravom. Ministar finansija Aleksandar Damjanović vjeruje da Vlada ovakvim odlukama radi u najboljem interesu Crne Gore

"Uz uvažavanja svih mišljenja, apsolutno su netačne konstatacije da mi podržavljujemo privredu. Dakle, ovdje se vodi računa o državnoj imovini, i za razliku od ranijih Vlada koje su imovinu i državna preduzeća 'davale bud-zašto' ova Vlada radi suprotno, i u interesu države i građana", kaže Damjanović za Radio Slobodna Evropa.

Ističe da je opravdana odluka o kupovini Željezare zbog vrijedne imovine fabrike koja je, kako kaže, bila otuđena lošim ugovorom bivših Vlada.

Državnim interesom smatra i dokup akcija, kao u slučaju Luke Bar gdje je inače bila većinski vlasnik, kao bi se stvorili uslovi za donošenje strateških odluka o sudbini preduzeća.

U slučaju preuzimanja trajekta, Damjanović kaže da koncesionar nije ispoštovao Ugovor zbog čega je on raskinut. Objašnjava i da je organizacija tog posla suverena odluka Vlade.

"Ne vidim da je to djelatnost koja traži neko specifično znanje i koja bi se dala na koncesiju zato što Vlada ne može da radi taj posao. Mislim da se to veoma lako rešava i da taj prihod koji je išao u džep koncesionaru treba da ide državi", kaže ministar.

Damjanović dodaje da razmišljanja Vlade o eventualnom osnivanju državnog operatera za telekomunikacije imaju za cilj da se isprave pogrešni potezi ranijih vlada kojima su "lukrativni poslovi" predati privatnim kompanijama:

"U jednom momentu u Crnoj Gori smo imali tri državne kompanije, država: Srbije, Norveške i Njemačke. Državne kompanije drugih država kupile su našu državnu kompaniju i privatizovale - što je strateški bila pogrešna odluka."

Razmišljanje Vlade da se eventualno formira četvrti operater, je na fonu načina kako je to uređeno u državama Evropske unije, zaključio je Damjanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 17:37