/ - Фото: РТЦГ
23/09/2021 u 09:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дрецун: С аспкета струке непотребна реконструкција Владе

Влади недостаје оно што и претходној, немамо стратегију развоја јер се форсирао концепт неолибералне економије, гдје нема приоритета, рекао је он

Економски аналитичар Предраг Дрецун оцијенио је да реконструкција Владе Црне Горе с аспекта струке и започетих процеса није била потребна, али ако постоје политички конституенти који то траже, онда се то, каже, мора схватити као нешто што ипак мора да се уради. Вјерује и да ће у наредних шест мјесеци до годину дана бити потребно још једно задуживање.

Дрецун је емисији "Линк" на Радију Црне Горе оцијенио да нашој земљи није потребно више од седам, осам министарстава, преноси портал РТЦГ.

Реконструкција владе увећавањем администрације је, каже Дрецун, промјена правила у току игре, што није добро.

-То је политички компромис који троши енергију и новац. Ова Влада је до сада успјешно гасила одређене пожаре. Влади недостаје оно што и претходној, немамо стратегију развоја јер се форсирао концепт неолибералне економије, гдје нема приоритета- рекао је Дрецун.

Сматра да још немамо план за изградњу реалног извора економије, који би требало да буду пољопривреда и енергетика: "Морамо имати план за изградњу великог енергетског објекта, јер нас чека зло вријеме са Термоелектраном Пљевља".

Морамо имати стратегију развоја

Подсјећа да је министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић први званичник који је рекао да она мора престати са радом 2030. године.

-Црна Гора мора да има стратегију развоја која би била усвојена најширим консензусом- оцијенио је Дрецун.

Наша земља се, због спољнотрговинског дефицита, како појашњава Дрецун, налази у раљама дугова: "И стално ћемо се задуживати док тај дефицит не доведемо у неки баланс, а можемо поред оволико богатства којег имамо".

Вјерује да ребаланс буџета неће бити потребан ове године, јер је туристичка сезона премашила планове и очекивања. 

-Ја бих ипак сачекао јер постоји талас мултипликативних ефеката до краја године. Ипак сви кажу туристички посленици да сезона није била у финансијском исказу као 2019. године- рекао је Дрецун.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 19:40