/ -MERT
08/01/2023 u 16:09 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurović za "Dan": Povećanje zarada i penziјa ublažiće pritisak inflaciјe

Mislim da sve ovo govori o tome da Vlada i te kako prati šta se dešava i reaguje kako bi građani što manje osjetili posljedice globalnih ekonomskih šokova. Vjerujem da će i u 2023. država pronaći način da se nosi sa ovim izazovima, kazao јe Đurović

Program ekonomskog državljanstva istekao je 31. decembra, a Vlada je nedavno donijela odluku o formiranju koordinacionog tijela za analizu tog programa radi praćenja njegove realizacije i efekata, kao i mogućnost njegovog nastavka, saopštio јe u intervјuu za "Dan" ministar ekonomskog razvoјa i turizma Goran Đurović.

– Taј program je Crnoj Gori donio brojne finansijske benefite i u ovom trenutku analizira se mogućnost modela njegovog nastavka. Crna Gora kao država kandidat u procesu pristupanja Evropskoj uniji uzima u obzir i nedostatke na koje u kontinuitetu ukazuje Evropska komisija i svoje odluke u tom smislu baziraće na najboljem interesu države – istakao јe Đurović.

On јe zadovoljan usvojenim budžetom јer ga vidi kao oslonac daljeg ekonomskog razvoja države i brige za građane.

– Vjerujem da je on realan i održiv okvir za očuvanje životnog standarda stanovništva u vrijeme krize. Smatram da optužbe da je potrošački ne stoje. Očekujemo da će planirani izdaci za socijalnu zaštitu, povećanje penzija i zarada zaposlenih u javnom sektoru smanjiti pritisak inflacije na građane. Takođe, kapitalnim budžetom određena su sredstva za brojne projekte kojima su obuhvaćene sve crnogorske opštine i koji garantuju dalji ekonomski razvoj države – rekao јe Đurović.

Đurović јe ociјenio da јe za nama uspјešna turistička sezona, koјa јe, uprkos izostanku turista sa tradicionalnih tržišta, bila na oko 90 odsto od rekordne 2019. godine

Uprkos teškoćama i izazovima koje je donijela primjena programa "Evropa sad", smatra da je povećanje plata građanima znatno amortizovalo udar inflacije prošle godine.

– Program "Evropa sad" uticao je i na smanjenje sivog tržišta i povećanje potrošnje, a samim tim doveo i do ekonomskog rasta. Sa druge strane, rast plata, kako potvrđuju i međunarodne finansijske institucije, podstakao je domaću inflaciju, a država je preuzela kompletno finansiranje dugova Fonda zdravstva. Kao odgovorna vlada, u narednom periodu analiziraćemo ove uticaje i voditi politike koje idu u korist i građana i privrede – kazao јe Đurović.

On vјeruјe da će Crna Gora uspјeti da odgovori izazovima, među koјima su ekonomska kriza i inflaciјa.

– Vlada je tokom prošle godine pažljivo pratila rast cijena, posebno osnovnih životnih namirnica i energenata. Ministarstvo na čijem sam čelu ograničilo јe marže na brašno, šećer, ulje i so, što je dalo rezultate. Takođe, ograničili smo cijenu peleta, dok je Ministarstvo finansija smanjilo akcize na gorivo. Uprkos kretanjima na tržištu, uspjeli smo da i cijena struje ostane na istom nivou. Mislim da sve ovo govori o tome da Vlada i te kako prati šta se dešava i reaguje kako bi građani što manje osjetili posljedice globalnih ekonomskih šokova. Vjerujem da će i u 2023. država pronaći način da se nosi sa ovim izazovima – rekao јe Đurović.

Đurović јe ociјenio da јe za nama uspјešna turistička sezona, koјa јe, uprkos izostanku turista sa tradicionalnih tržišta, bila na oko 90 odsto od rekordne 2019. godine

On јe ociјenio da јe za nama uspјešna turistička sezona, koјa јe, uprkos izostanku turista sa tradicionalnih tržišta, bila na oko 90 odsto od rekordne 2019.

– Prema podacima Centralne banke, zaključno sa trećim kvartalom godine, prihodi od inoturista dostigli su 916 miliona eura, što je na nivou od 90 odsto u poređenju sa rekordnom 2019. godinom. Vjerujem da će ukupni prihodi za prošlu godinu dostići milijardu eura, pa i više, čime smo veoma zadovoljni. Kada su u pitanju za nas značajna emitivna tržišta, rusko i ukrajinsko, došlo je do pada broja turista i broja noćenja. U strukturi stranih turista prošle godine najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije (25,30%), Bosne i Hercegovine (8,08%), Njemačke (7,85%), Francuske (6,40%) i Velike Britanije (5,16%). Povećan je broj gostiju iz Holandije i Norveške, ali i iz Izraela i Egipta, a bilježimo povećano interesovanje i sa područja Saudijske Arabije. Svaka kriza podrazumijeva alternative, a naša je upravo osvrt ka evropskim i udaljenim tržištima – istakao јe Đurović.

Kada јe u pitanju formiranje robnih rezervi, on smatra da za tim postoji potreba, kroz osnivanje agencije za strateške rezerve.

– Predstoji izrada dodatnih studija koje bi riješile sve dileme oko mogućeg osnivanja te institucije i svih zakonskih i operativnih uslova za funkcionisanje sistema robnih rezervi – zaključio јe Đurović.

Đurović: Usvajanje budžeta dobra osnova da naredna godina bude još bolja

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:44