На пумпама се очекују гужве / NENAD MANDIC
10/05/2022 u 06:55 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гориво јефтиније 14 и 18 центи

Влада усвојила одлуку о смањењу акциза, цијене нафтних деривата коначно пале

Литар бензина од поноћи је јефтинији 18 центи, а литар еуродизела 14 центи, док је лож уље скупље шест центи, саопштили су јуче из Министарства капиталних инвестиција (МКИ).

Еуросупер 95 и 98 у наредних 15 дана коштаће 1,55 еура, односно 1,59 еура по литру, док је литар еуродизела 1,62 еура. Лож уље кошта 1,78 еура по литру.

До смањења цијена за 14, односно 18 центи, иако су акцизе снижене 40 одсто, односно 21 и 27 центи, дошло је јер су према редовном усклађивању цијена нафтних деривата бензин и еуродизел требало да поскупе девет, односно седам центи. Због тога је по обрачуну на јучерашњи дан бензин појефтинио за 18, а дизел за 14 центи. "Дан" је прошле седмице и најавио да ће у понедјељак дизел појефтинити за 14 центи, управо из разлога раста параметара на свјетским берзама. Бензин је по истим параметрима од четвртка требало да појефтини 19 центи, али је у петак дошло до новог раста котација, па је на крају бензин појефтинио 18 центи.

МКИ је јуче касније него иначе објавило нове цијене горива, из разлога што је Влада јуче усвојила одлуку о смањењу акциза за 40 одсто на два мјесеца. У четвртак је усвојен Закон о акцизама, у петак је Министарство финансија одредило износ смањења акцизе и рок у којем ће то важити, док је Влада јуче на електронској сједници усвојила предлог Министарства финансија. Тек након тога МКИ је одрадило обрачун цијена и умањило цијене горива.

Ово смањење цијена нафтних деривата далеко је мање од поскупљења горива које је било у марту када је еуродизел поскупио 29 центи. Тада је бензин поскупио 16 центи, а сада девет.

Према одредбама Уредбе о начину образовања максималних малопродаjних циjена нафтних деривата, наредни обрачун ће се обавити 23. маjа, а евентуално измиjењене вриjедности нафтних деривата важиће од 24. маjа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 11:07