Husić i Moškov / - FOTO: UPSUL
23/05/2024 u 10:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Husić: Luci Kotor pilotaža, državi milion eura godišnje

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) i Luka Kotor potpisali su Aneks 1 Ugovora o prvenstvenoj koncesiji koji podrazumijeva da Luka Kotor preuzme usluge lučke pilotaže, saopšteno je iz UPSUL-a.

Ugovor su potpisali v.d. direktora UPSUL-a Haris Husić i predsjednica Odbora direktora Luke Kotor Ljiljana Popović Moškov, dodaje se u saopštenju.

Direktor UPSUL-a Haris Husić kazao je da je ovu oblast bilo nužno urediti što prije, kako ne bi bila ugrožena sigurnost plovidbe, posebno u susret ljetnjoj turističkoj sezoni.

- Ovo je velika stvar za državu. Po osnovu ovog ugovora država će godišnje prihodovati više od million eura. Fiksna koncesiona naknada koja je do sada bila 250 hiljada eura, sada iznosi 900 hiljada eura, plus varjabilna koncesiona naknada. To je značajan iskorak, jer će se povećati sigurnost plovidbe, kao i prihodi države i kotorske opštine - kazao je Husić.

image

Husić i Moškov

- FOTO: UPSUL

Aneks 1 Ugovora o prvenstvenoj koncesiji pored pilotaže rješava i pitanje sidrišta u Dobroti koje će biti izmješteno na drugu lokaciju. Aneks je takođe regulisao plaćanje koncesionih naknada za period pandemije korona virusa, kada je uslijed zabrana bilo onemogućeno redovno poslovanje koncesionara "Luka Kotor" AD. Takođe, zbog zabrane uplovljavanja brodova, određene investicione obaveze su morale biti odložene u odnosu na prvobitni plan. Inovirano poglavlje 8. Poslovnog plana - investicioni program za period koncesije je sastavni dio Aneksa 1, navodi se.

Ugovor između UPSUL-a i Luke Kotor potpisan je na osnovu zaključka Vlade, koja dala saglasnost da Luka Kotor preuzme lučku pilotažu na osnovu Ugovora o prvenstvenoj koncesiji, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 16:36