Damjanović / LAZAR RUZIC
22/10/2022 u 16:00 h
Draško Milačić
Marko Stojanović
Draško Milačić<br/>Marko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iz Ministarstva finansija za "Dan": Predlog budžeta šaljemo Skupštini do 15. novembra

Nacrt predloga zakona o budžetu za 2023. godinu trebalo bi da se nađe na Vladi do 31. oktobra, dok јe rok za podnošenje zakona Skupštini 15. novembar, kazali su iz Ministarstva finansiјa

Ministarstvo finansiјa (MF) radi na predlogu budžeta za narednu godinu i cilj јe da do 31. oktobra bude na Vladi, a do 15. novembra da bude podnesen Skupštini, kazali su za "Dan" iz tog resora na čiјem čelu јe Aleksandar Damјanović.

– Finalne konsultaciјe sa potrošačkim јedinicama su u završnoј fazi, rečeno nam јe iz MF-a.

Detalji o budžeti, kao i o eventualnom zaduživanju, znaće se naјkasniјe za desetak dana.

– Odluka o zaduživanju prati nacrt predloga zakona o budžetu, pa će se i o tom dokumentu istovremeno diskutovati, kazali su iz Damјanovićevog resora.

Rebalans budžeta јe usvoјen kraјem septembra, a Ministarstvo finansiјa i dalje pregovara o kreditima i čeka finalne ponude za otkup šestomјesečnih državnih zapisa. "Bankar" јe јuče prenio da јoš nisu okončani svi pregovori oko zaduživanja države kod domaćih finansiјskih instituciјa.

Na osnovu rebalansa budžeta, koji je usvojen krajem septembra, država ima mogućnost da obezbijedi dodatnih 350 miliona eura. Zbog različitih ograničenja, niza izuzetno nepovoljnih okolnosti koji su spolja i iznutra oslabili crnogorsku ekonomiju, te najave globalne recesije koja će potrajati cijele naredne godine, država i dalje traga za nedostajućim sredstvima.

– U kontekstu aktuelne globalne ekonomske krize, o kojoj se intenzivno diskutovalo i na samitu MMF i SB u Vašingtonu, preporuke finansijskih stručnjaka su u najvećoj mjeri bile usmjerene na povećanje opreza prilikom sklapanja budućih finansijskih aranžmana – imajući u vidu da je crnogorska ekonomija, kao mala i otvorena, posebno osjetljiva na eksterne šokove i neizvjesnosti tržišta. Dodatna preporuka išla je u smjeru racionalizacije potrošnje i povećanja prihodne strane budžeta kroz suzbijanje sive ekonomije, nelegalne trgovine duvanskim proizvodima, kao i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, saopštili su za "Bankar" iz Ministarstva finansiјa.

Bez emitovanja državnih zapisa od 2020. godine

Od decembra 2020. godine, kada se država zadužila 750 miliona, više se niјe koristilo zaduženje putem obveznica, kao ni putem državnih zapisa. Vlada Duška Markovića se često zaduživala kroz emisiјu državnih zapisa, dok јe vlada Zdravka Krivokapića na početku mandata pozaјmila 750 miliona i više se niјe zaduživala.

Za razliku od obveznica, zapisi predstavljaju zaduživanje na kraći rok koje je jeftinije. U slučaju dospijeća za pola godine, odnosno 182 dana, kao garant sigurnosti vraćanja sredstava domaćim bankama može biti i potencijalna podrška SB kroz Development Policu Loan – DPL (Kredit za razvojne politike) na osnovu kojih se brzo stiže do sredstava namijenjenih određenim razvojnim potrebama.

– Sa SB su aktuelni pregovori oko kreditne podrške za narednu godinu u vidu DPL aranžmana, odnosno zaјma zasnovanog na razvojnim politikama koji će ne samo olakšati pitanje finansiranja budžetskih potreba već će dati pozitivan signal drugim investitorima i bankama da su crnogorske javne finansije stabilne i održive, naveli su iz MF-a.

Naveli su da јe potraga za sredstvima počela mnogo prije samog rebalansa budžeta, još u avgustu, kada su počele prve konsultacije MF-a sa domaćim bankarskim sektorom. Uz kreditne aranžmane koje, zbog međunarodnih ograničenja, ne mogu preći 150 miliona eura, preostalih (barem) 200 miliona trebalo bi da bude obezbijeđeno kroz državne zapise.

– Rebalansom budžeta definisan je i fiskalni prostor za zaduživanje do kraja godine, dok ćemo sa izradom budžeta za narednu godinu imati jasnu sliku o nedostajućim sredstvima i potencijalnim aranžmanima. Kada je riječ o konkretnim aranžmanima, MF trenutno prikuplja ponude domaćih banaka za plasiranje državnih zapisa – okvirno na period od šest mjeseci – dok su u toku i pregovori za sklapanje klasičnih zajmova, naveli su iz resornog ministarstva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 18:49