Бојанић / Фото: Иван Петровић Ипе
28/10/2021 u 14:07 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Концесионари за Аеродроме уводе летове до Азије и Африке

Такође желе и да дуплирају број путника, потврдило је "Дану" више извора

Понуђачи заинтересовани за концесију над аеродромима у Подгорици и Тивту планирају да уколико наредне године добију концесију до 2025. увећају број путника за два пута, затим планирају водени терминал у Тивту, те успостављање летова ка Азији и Африци, потврдило је "Дану" више извора који су присуствовали јучерашњој презентацији планова.

Потенцијални концесионари нијесу откривали детаље својих финансијских понуда, а нијесу ни говорили о детаљима у вези са радницима, већ највише о развојним пројектима.

Сви концесионари су, према нашим информацијама, навели да ће изградити нове писте на аеродромима. Један од услова за реализацију планова је увођење ноћних летова у Тивту и изостанак проблема узрокованих пандемијом, односно, нормализација стања по том питању. Такође, тражили су и увођење безвизног режима за многе државе, како би путници лакше долазили из многих земаља.

Своје планове за аеродроме су представили Корпорасион Америка аирпортс, Инчон интернационал аирпортс корпорејшн и француско-турски конзорцијум који чине Аеропорт де Пари (АДП) и ТАВ.

У 2019. години је на оба аеродрома било преко два милиона путника, док су потенцијални концесионари навели да планирају повећање путника до пет милиона до 2025. године. План једног од концесионара је водени терминал и директно довођење путника из Портоновог и Порто Монтенегра чамцем на чек ин, други планира да аеродроми буду еко френдли, а трећи је акценат ставио на безбједност и брзом чек ину путем рендгена.

Потенцијалним концесионарима је наговијештено да ће у случају да Влада не одлучи да настави даље са тендером, експресно расписати нови и да ће по њему брзо донијети одлуку. Ипак, нијесу умјели да прецизирају колико би трајао тендер који они распишу.

Презентацији понуда је присуствовао ресорни министар Младен Бојанић, као и директор и чланови борда Аеродрома, директори појединих државних агенција и представници неколико министарстава. Кратко је на презентацији био и министар економског развоја Јаков Милатовић.

Изјаву након презентација дао је Бојанић који је казао да су задовољни оним што су чули, те да сада унутар Владе треба да виде шта ће даље да раде, да ли ће ићи даље са овим поступком или ће ићи сами у модернизацију аеродрома, те да постоје и друге опције

. Такође је истакао да какву год одлуку на крају донесу да ће консултовати Скупштину, јер одлуку треба да донесу сви који врше власт, иако то по закону не морају да консултују парламент, јер је концесија на период мањи од 30 година.

– Имамо исти став да аеродроми морају бити модернизовани, да су у таквом стању и не задовољавају све потребе. Потребни су нам бољи и развијенији аеродроми. Наравно, све то даље ће морати да добије подршку у Скупштини, у једној фази ћемо морати да посјетимо Скупштину макар преко клубова посланика, да видимо што мисле о овоме јер ово питање морамо да подијелимо са свима који врше власт у Црној Гори – казао је Бојанић након јучерашње презентације.

Тендер за давање аеродрома под концесију је расписан прије скоро двије године и у међувремену се десила пандемија, а авио-индустрија је једна од најпогођенијих индустрија. Актуелни тендер је расписала претходна влада.

– Ситуација се промијенила, али интересовање није спласнуло. Пуно нових ствари сам сазнао и пуно су интересантних идеја подијелили са нама. Наравно, не могу о детаљима, то су њихови планови, ипак је ово нека претквалификација. Не желе да дијеле информације са другима, оно што је остало је да у још неком скоријем времену још неке детаље видимо са њима, и изнесемо став Владе шта и како даље. Ми ћемо гледати да одлука о овоме буде што прије. Нас не обавезује да морамо да идемо у другу фазу, можемо да прекинемо. Наравно опције су остале, да ли да сами радимо, да ли нову концесију да расписујемо – истакао је Бојанић.

Министар није хтио да открије шта је у овом тренутку најбоље рјешење и додао је да ће то подијелити са члановима Владе. Истакао је и да би свака измјена тендера захтијевала ново вријеме.

Тендером је предвиђена уплата аванса од минимум 100 милиона еура, инвестиције од 200 милиона и 15 одсто од профита Аеродрома.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 13:53