Рашко Коњевић / - фото: СДП
30/03/2022 u 14:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Коњевић затражио контролно саслушање Спајића, Милатовића и Стијовића

Он је навео да су грађани Црне Горе суочени и са високом инфлацијом, са повећањем цијена хљеба, уља, брашна, меса и поврћа, са повећањем цијена услуга превоза, са огромним растом цијелог низа услуга

Предсједник СДП и члан Одбора за економију, финансије и буџет Рашко Kоњевић упутио је предсједнику тог скупштинског радног тијела Владимиру Јоковићу иницијативу за контролно саслушање министара Милојка Спајића, Јакова Милатовића и Александра Стијовића, на тему предузимања мјера поводом енормног повећања цијена горива и већег броја производа и услуга, као и драматичног стања у пољопривреди.

У иницијативи Kоњевића се наводи да се СДП већ пет година залаже за смањење енормно високих акциза на гориво и да је било политичке воље и бивше и одлазеће Владе овај проблем би се ријешио док су цијене на берзи биле ниске, тако да данас не би имали овако снажан инфлаторни удар.

 - На жалост ни министри Спајић ни Милатовић нијесу подржали овај предлог, а остали су нијеми и послије протеста организованих испред сједишта њихових министарстава, а од сједница Владе и бриге за грађане им је очигледно била битнија кампања за локалне изборе - наводи се у иницијативи.

Он је навео да су грађани Црне Горе суочени и са високом инфлацијом, са повећањем цијена хљеба, уља, брашна, меса и поврћа, са повећањем цијена услуга превоза, са огромним растом цијелог низа услуга.

- Све ово значајно утиче на њихову егзистенцију послије двије кризне године изазване корона вирусом. Такође, хиљаде радних мјеста су угрожене, у готово свим секторима који су погођени растом цијена горива - наводи он.

Kоњевић је апострофирао и додатни проблем са којим се суочавају црногорски сточари због нерантабилности производње млијека, као и чињенице да нећемо користити средства из ИПАРД програма, по први пут од кад тај механизам претприступне подршке постоји и тиме изгубити десетине милиона еура за подршку пољопривреди.

- Умјесто бављења проблемима пољопривредне производње ресорни министар обилази егзотичне афричке дестинације о трошку пореских обвезника. Због свега тога сматрам да је изузетно важно да се у хитном року организује контролно саслушање ресорних министара чиме би добили јасан одоговор на питања што је извшна власт урадила како би спријечила рапидан пад стандарда грађана - закључује се у обраћању Јоковићу, уз подсјећање да је овим поводом затражено и одржавање посебне сједница Одбора, али у Скупштине Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 19:26